- substanta imunobiologica ce contine microorganisme vii sau inactivate care se administreaza in scopul inducerii imunitatii(formarea de anticorpi)pentru a preveni astfel dezvoltarea bolilor respective;din pacate,nici un vaccin nu ofera protectie totala,existand astfel riscul de a dezvolta boala respectiva chiar daca copilul a fost vaccinat.
Recomandarea utilizarii unui vaccin trebuie sa ia in considerare riscurile bolii respective,beneneficiile vaccinarii si,nu in ultimul rand efectele adverse ale acesteia.Practic nu exista vaccin fara efecte adverse,de cele mai multe ori acestea sunt usoare si tranzitorii,astfel ca,beneficiile aduse sunt cu mult mai mari in prevenirea unor boli grave comparativ cu reactiile adverse.
maternitate:
- BCG(antituberculoza);
- antihepatita B(suplimentar,copilasii proveniti din mame cu infectie cu virus hepatitic B primesc imunoglobulina pentru protectie suplimentara)
6saptamani-2luni:
- vaccin hexavalent:DTP,antiHep B,antipoliomielita (VPI),antihaemophilus(Hib);
- vaccin antipneumococic;
- concret sunt doua injectii efectuate la nivelul copasei;
4luni:
- vaccin hexavalent
- antipneumococic
9 luni:
- vaccin anti rujeola/oreion/rubeola(ROR)-inclus in contextul epidemiei de rujeola
11luni:
1. vaccin hexavalent
2. antipneumococic:
12 luni:
1. ROR;
5 ani:
1. ROR;
6 ani:
1. vaccin tetravalent:DTP,VPI-difterie,tetanos,pertusis,poliomielita
>11 ani: HPV(papiloma virus):atat la fete cat si la baieti(incepand cu 2023)
14 ani:
1. DT(difterie/tetanos)
Anual:vaccin antigripal
- prima doza se administreaza tuturor nou-nascutilor, la iesirea din maternitate;
- ofera protectie impotriva formelor severe/complicate de tuberculoza,proportia fiind variabila intre 0-80 %;-vaccinul nu previne infectarea ci protectia pentru evolutia bolii si a complicatiilor acesteia(meningita tuberculoasa,tuberculoza miliara);
- dupa injectare(in umarul stang) apare o zona rosie ce persita cateva minute-ore,apoi la cateva zile apare o induratie(nodul) rosie violacee care se poate ulcera formand o crusta,dand nastere in cateva luni la o cicatrice care trebuia “citita”(interpretata) pana la varsta de 5 -6 luni; daca diametrul cicatricii este sub 3 mm se recomanda efectuarea IDR(intradermoreactie la tuberculina);este un test care se efectueaza pentru a “detecta” daca organismul a produs anticorpi; in situatia in care nu apare inrosirea zonei respective, era indicata revaccinarea BCG; in prezent(incepand cu 2019 nu mai exista recomandarea de monitorizare a cicatricii BCG)
-
- locale:abces(formare de puroi),ulceratie;
- cresterea in dimensiuni a ganglionilor(in special cei axilari);
- generale:infectiiosoase(osteita,osteomielita),infectii generalizate(foarte rare:1/1.000.000)
2. Vaccinarea antihepatita B:
Hepatita B este o boala infectioasa grava cu potential inalt de cronicizare si risc de cancer hepatic;se transmite prin sange si produse de sange,pe cale sexuala,de la mama infectata la fat(rar);frecventa infectiei la populatia pediatrica a scazut semnificativ prin introducerea vaccinarii.
-
- prima doza se administreaza in maternitate,ulterior la 2,4,11luni,componenta a vaccinului hexavalent;
- bebelusii nascuti din mame cu virus hepatitic b vor primi imediat la nastere o imunoglobulina ce va ajuta la neutralizarea virusului(in rarele situatii in care se transmite transplancentar),pe langa vaccinarea clasica
- efectele adverse-minore: -dureri abdominale,cefalee(dureri de cap);eruptii cutanate;
- se poate administra la gravide si in perioada de alaptare;
!!!nu s-a demonstrat ca are vreo implicatie in aparitia sclerozei multiple(scleroza in placi) !!!!!!
3. Vaccinarea DTP(Difterie,Tetanos,Pertusis):
- se adminstreaza in mai multe doze:2,4,11 luni(componenta a vaccinului hexavalent),6 ani(tetravalentul),respectiv 14 ani(DT fara componenta pertusis);
- ofera tripla protectie pentru difterie,tetanos si pertusis(tusea convulsiva);
reactii adverse :
-
- eritem(roseata),tumefiere(umflare),durere la locul injectiei;
- febra(in general usoara,medie;foarte rara depaseste 38,5-39C);
- iritabilitate,agitatie,somnolenta;
- foarte rar s-au semnalat cazuri de convulsii febrile(sub 0,05%, NU PRODUCE EPILEPSIE)
4. Vaccinarea antipoliomielita (VPI- polio inactivat cu administrare injectabila)
- se adminstreaza la 2,4,11 luni(componenta a vaccinului hexavalent) si la varsta de 6 ani(componenta a vaccinului tetravalent);
5. Vaccinarea antipneumococica:(Prevenar):
- disponibila gratuit pentru copilasii nascuti dupa 1 august 2017, ceilalti doar contracost pot beneficia de vaccin;
- se efectueaza concomitent cu hexavalentul la 2,4, respectiv 11 luni;
- ofera protectie pentru streptococul pneumonie,o bacterie extrem de agresiva,responsabila pentru diverse infectii:din sfera orl(otite, sinuzite,etc) dar si pneumonii,meningite si chiar infectie generalizata(septicemie);
6. Vaccinarea ROR(Rujeola,Oreion,Rubeola):se administreaza tuturor copiilor la 12 luni,respectiv 5 ani;datorita epidemiei de rujeola(incepand cu decembrie 2023)h se efectueaza o doza suplimentara la varsta de 9 luni.
a.Rujeola :
contraindicatii de administrare :
- boala acuta cu/fara febra;
- alergie la ou-decizia se ia impreuna cu medicul pediatru/alergolog,sunt foarte multe studii care demonstreaza ca vaccinarea se poate efectua si la cei cu alergie la ou;
-
- durere locala,febra(< 38,5C);
- eruptii cutanate;
- manifestari ale unei raceli:nas infundat,rinoree(secretii mucoase,tuse);
- foarte rar:convulsii,encefalita(0,4 – 1/1.000.000).
b. Rubeola:
- se administreaza la 9 si 12 luni,respectiv la 5 ani;
-
- minore:febra usoara/moderata,eruptii cutanate,faringitaph(“rosu in gat”);
- foarte rar: trombocitopenie;
c) Oreionul :
- se administreaza la 9 si 12 luni, respectiv 5 ani;
reactii adverse :
- locale:-durere, tumefiere;
- generale:febra(usoara/medie),rar convulsii febrile;parotidita(inflamarea glandelor salivare),orhita(cresterea in dimensiuni a scrotului pe seama inflamatiei locale cu durere intensa);
Multumim mult pentru informatii!!! Chiar azi i-am facut vaccinul pneumococic fetitei mele si aveam o strangere de inima, dar articolul dumneavoastra m-a linistit 🙂
Va felicit pentru optiunea dumneavoastra; infectiile cu pneumococ sunt grave si e foarte bine ca pot fi prevenite; din pacate vaccinul nu face parte din programul national insa, eu am speranta ca, in cativa ani se va introduce si vor putea beneficia de el toti copiii.
Vaccinuri impotriva Hepatitei B exista in functie de producator atat cu mercur cat si fara, insa se foloseste cel cu mercur. Stiti unde as putea gasi fara, exista in Romania?
Buna ziua,
Din informatiile pe care le detin eu vaccinul comercializat sub denumirea Engerix B contine doar hidroxid de aluminiu insa acesta este un “suport” sa zic asa pentru adsorbtie, intrucat se foloseste ingineria genetica in “fabricarea” acestui vaccin. Firma producatoare este Smithkline Beecham.
Multumesc mult pentru raspuns, ma ajuta mult :).
Eu citisem un prospect mai vechi pe care aparea si Thiomersal ca si conservant, dar vad ca nu se mai foloseste.
As mai avea o intrebare legata de vaccinul impotriva Hepatitei B: daca s-a primit un vaccin dupa nastere, al doilea pana cand trebuie facut?
Vaccinarea impotriva hepatiteti B necesita mai multe rapeluri. Prima doza este cea din maternitate, apoi se face la varsta de 2 luni, respectiv 6 luni, dupa care se mai vaccineaza la varsta de 18 ani; desigur ca vaccinarea ( rapelul) ar trebui continuata si la adulti insa putini isi fac acest vaccin, mai ales cei care lucreaza in unitati sanitare si alte institutii unde riscul de a contacta virusul este mai mare.
Buna seara
Stimata doamna doctor, as avea o intrebare referitoare la reactiile vaccinului BBG. Acesta i-a fost administrat fetitei mele in maternitate. Pana la 3 luni jumatate nu a avut nici un fel de reactie, la 3 luni jumatate a inceput sa i se roseasca locul injectat iar in jurul varstei de 4 luni si ceva a inceput sa puroieze. De atunci puroiaza incontinuu, adica se prinde o cojita, cade si su ea este puroi. Fetita are 7 luni si 10 zile. Este normal sa puroieze inca, sau ar trebui sa ma ingrijorez?
Multumesc
Buna seara,
Aceasta este reactia normala la vaccinare; ramane o cicatrice apoi, cea pe care cu totii o avem la nivelul bratului; cereti insa si sfatul medicului care urmareste copilul deoarece el este cel care a vazut de la inceput cum arata aceasta reactie.
Va multumesc mult
Cu mare drag, ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua d-na doctor! In primul rand as dori sa va felicit pentru site…ne-a fost de ajutor multor tinere mamici…mai ales in ceea ce priveste alimentatia.
Baietelul meu in varsta de 1 an si 9 luni nu a fost vaccinat ROR (cumnata mea e medic si mi-a recomandat sa nu il vaccinez, existand unele suspiciuni legate de vaccinarea ROR si autism). Intre timp, m-am informat mai mult si am decis sa facem vaccinul…insa stiu ca se face pana la 15 luni. Mai putem sa il facem sau e prea tarziu?
Buna seara,
In general se recomanda ca varsta de administrare sa fie cuprinsa intre 12 si 15 luni insa se poate face si dupa aceasta varsta, in cazul multor copilasi vaccinarea amanandu-se din cauza prezentei unor infectii; luati legatura cu medicul care urmareste copilasul pentru a putea comanda vaccinul; la varsta de 7 ani se face din nou(rapel); cat despre autism, pot spune ca nu exista nicio dovada in acest sens. Polemici sunt multe pe aceasta tema insa in toate articolele citate in care se vorbeste despre reactiile adverse ale ROR-ului nu sunt citati medici sau specialisti (mentionandu-li-se numele)ci doar un grup de experti, de cercetatori, etc. Ca si oricare vaccin are reactii adverse insa aceste sunt in general usoare si tolerate bine de copii. Va doresc multa sanatate si, va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Va multumesc mult de raspuns si de promptitudine.
Cu mare drag, ori de cate ori mai aveti nevoie!Multa sanatate!
Buna ziua.
Mă adresez Dvs cu privire la vaccinarile obligatorii si modul in care au fost administrate fetiței mele. Ea are acum 12 luni. Schema de vaccinare a fost aplicată in cazul ei dupa cum
Urmeaza:
– vaccinul antihepatita B si vaccinul BCG Date in maternitate
– in 10 Sept 2014 a primit vaccinul HEXACIMA, la acea data fetita avand 2 luni si jumatate
– in 29 Dec 2014 a primit vaccinul PENTAXIM. Amanarea vaccinului s-a datorat infectiei acute Cu citomegalovirus detectata la analize. Astfel vaccinul de 4 luni a fost facut La varsta de 6 luni.
– in 27 Feb 2015 ( cand fetita avea 8 luni) a primit HEXACIMA Pt vaccinul ce se face La 6 luni
– in 30 iunie 2015 ( cand fetita are 12 luni) a primit HEXACIMA, iar vaccinul ROR il va primi dupa 1 Luna.
Exista vreo problema ca nu s-au administrat vaccinurile la varstele din schema recomandata de vaccinare? Ce se intampla daca au trecut mai mult de 2 luni intre vaccinarile cu HEXACIMA, respctiv s-a intercalat Pentaxin in vaccinarea primara Cu HEXACIMA?
Exista riscuri datorita intervalului mai scurt de 6 luni intre vaccinarea din Feb 2015 si vaccinarea din iunie Cu HEXACIMA? Aceste intrebari le am dupa ce am citit prospectul de La HEXACIMA unde se spune ca Pt vaccinarea primara se Allofs 3 injectii La inteval de 1-2 luni intre ele, iar rapelul se face dupa cel putin 6 luni. Va multumesc
Buna ziua,
Am sa incep cu o precizare pentru a evita pe viitoar omiterea unor raspunsuri la comentariile dvs; atunci cand postati un comentariu, faceti-o la finalul sesiunii de comentarii; dvs ati postat comentariul ca si “comentariu” la un alt comentariu, ceea ce face aproape imposibila “gasirea” comentariului dvs orinte sute de alte comentarii din anii 2011-2012;
Referitor la intrebarile dvs:
1. ori de cate ori starea de sanatate a copilului nu permite vaccinarea, aceasta se amana;
2. in situatia dvs corect ar fi fost ca in decembrie cand s-a efectuat pentaximul sa se fi efectuat vaccinul hexavalent,si, apoi peste 2 luni cel penta; spun asta, datorita componentei pentru hepatita b, fetita primind la nastere si la 2 luni componenta hepatitica, aceasta ar fi trebuit sa se regaseasca si la 6 luni; in prezent, schema s-a modificat si exista vaccinul hexavalent la 2, respectiv 4 luni, vaccinul de 6 luni nu se mai efectueaza, la 11 luni fiind din nou cel hexavalent; cu toate acestea, nu ar trebui sa fie o foarte mare problema, dupa varsta de 1 an, se pot efectua investigatii pentru a vedea daca exista suficienti anticorpi pentru protectia impotriva infectiei cu virusul hepatitic b; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Va multumim pentru sprijinul pe care ni-l acordati prin intermediul acestui blog. As dori parerea dvs referitoare la reactia in urma vaccinului de 6luni. Copilul nu a avut la vaccinarile anterioare nici un fel de reactie adversa, insa acum a aparut febra pana la 40grade. A administrat alternativ paracetamol supozitor, sirop nurofen si jumatati de novocalmin. La ficare 2,3 ore de la administrarea fiecaruia febra tinde sa creasca iar spre 40grade. Ne-ati putea explica cum se fac corect impachetarile in acest context si ce altceva am mai putea face?
Buna ziua,
Este putin probabil ca de la vaccinare sa apara o febra atat de mare; este important sa scadeti temperatura folosind atat administrarea alternativa de antitermice iar daca dupa 24 de ore temperatura nu scade trebuie sa mergeti la medic. Alte metode de scadere a temperaturii sunt baile racite progresiv, compresele cu apa calduta(nu foarte rece) si impachetarile; impachetarile se fac doar cu apa, niciodata cu alcool; apa trebuie sa fie calduta, la temperatura camerei; udati un cearceaf sau un prosop cu acea apa si-l “impachetati” pe copilas, ca si cum ar fi infasat(aspect de “mumie”); cand cearceaful sau prosopul s-au incalzit, le inlocuiti cu altele mai reci(udate in prealabil in aceeasi apa calduta);pe acealsi principiu este si baia racita progresiv: ii pregatiti baita cu apa la temperatura obisnuita si apoi puneti putina apa rece in asa fel incat sa scadeti temperatura apei cu 1-2 grade; aveti grija de asemenea sa nu-l infofoliti, sa fie o temperatura de confort in camera, ideal cu 1 -2 grade mai mica (18-20C) si sa-i oferiti multe lichide pentru hidratare suplimentara, febra mare putand cauza aparitia deshidratarii. Subliniez inca o data necesitatea prezentarii la medic daca temperatura nu se normalizeaza in 24 de ore. Va doresc sa aveti parte numai de sanatate si, daca mai aveti intrebari, va astept cu drag!
Buna ziua doamna doctor! Am o nelamurire si as vrea sa ma ajutati…am un baietel de 11 sapt. si am decis sa alegem doar vaccinurile obligatorii, insa cele pt 2 luni nu le-am facut inca pe motivul ca nu exista in cabinete…am fost anuntati ca vor fi disponibile doar la sfarsitul lunii iunie. Nu este oare prea tarziu? NU ar trebui sa se respecte perioadele de vaccinare? Ce imi recomandati sa merg sa le cumpar din farmacie sau sa mai astept o luna? Va multumesc.
Buna ziua,
Stiu de situatia vaccinurilor si am mai raspuns unei mamici; sunt revoltata de ceea ce se intampla si, cum cei raspunzatori de achizitia acestor vaccinuri nu sunt trasi la raspundere. Este inuman sa apara o asemenea situatie si parintii sa fie obligati practic sa plateasca pentru niste vaccinuri care in mod normal ar trebui sa fie gratuite.Asa cum spuneam si celeilalte mamici nu ar trebui sa va lasati, sa faceti petitii la minister, respectiv la casele de asigurari si sa refuzati plata acestor vaccinuri, deoarece nu este prima data cand se intampla acest lucru si sunt convinsa ca vor fi din ce in ce mai frecvente si pe viitor.
Buna ziua,
Multumesc frumos pt info! Ma bucur sa gasesc toate info intr-un singur loc, cu explicatiile de rigoare si mai ales venind de la un specialist.
Eu sunt stabilita in afara tarii si bebe fost nascut aici. Acum la aproape 7 luni a primit toate vaccinurile din grila recomandata:
– La nastere : antiHep B si apoi la 2, 4 si 6 luni a primit de fiacre data antiHep B, DTP, VPO , Hib (Haemophilus influenzae type b), Rotavirus si PCV (pneumococcus). E crunt sa il vad de fiecare data luand 3 injectii plus acela oral, dar stiu ca e pentru binele lui. Planuim o vizita acasa dar dupa ce are 1 an,e motiv de ingrijorare faptul ca nu a facut BCG-ul? Am de gand sa ii fac si ROR si aici e recomandat intre 12 si 15 luni…sa astept pana dupa ce ne intoarcem acasa sau sa i-l dau inainte de calatorie? Ce sugerati?
– Va multumesc
sa stiti ca eu doar in Romania am auzit de vaccinare in maternitate…..imi puteti confirma?
Buna mamicilor..ma uit cu stupoare cum mamele sunt informate doar in”sensul bun”.Dar nu li se spune si dezvantajele vaccinurilor.Cum exista mii de cazuri de imbolnavire de autism din cauza lor,cum copiii au probleme psihice sau chiar mor din cauza lor.De ce pentru un antibiotic sau un medicament esti intrebata”copilul tau este alergic la-…? iar la vaccin ii inteapa de atatea ori fara sa se stie daca organismul lor suporta acest vaccin? Pentru ca totul este pentru putere si bani..Nu va mai lasati pacalite,vaccinul NU este obligatoriu! Informati-va,cercetati si pagubele care pot fi provocate de vaccin.Corpul are sistem imunitar.am 2 copilasi sanatosi.
Buna ziua,
Datoria noastra de medici este de a informa si mai ales de a recomanda orice tratament, investigatie pe care le consideram necesare ca sa alinam suferinta bolnavilor, in acest caz a copiilor. Ma consider indreptatita, la fel ca si alti colegi ai mei ca dupa 6 ani de studii superioare si inca 5 de specializare sa recomand aceste vaccinuri; nu sunt obligatorii, sunt doar incluse in programul national de vaccinare nu numai in tara noastra ci si in alte tari; sunt boli grave care in trecut au condus la decese sau sechele crunte si, cred ca nimic nu e mai dureros pe lumea asta decat sa-ti vezi copilul in suferinta.Exista o deontologie medicala care presupune ca, orice tratament sau investigatie ( si aici se include si vaccinarea) se pot face unui copilas doar cu consimtamantul unuia dintre parinti; daca acestia refuza tratamentul, investigatia respectiva, isi
isi asuma intreaga responsabilitate pentru consecintele care pot sa apara in urma neefectuarii tratamentului sau procedurii medicale. Mai mult este important ca parintii sa fie informati corect de catre medic asupra indicatiilor de administrare dar si asupra efectelor adverse care pot sa apara.Nimeni nu va poate obliga sa faceti un vaccin sau orice alta procedura medicala insa,in acel moment deveniti raspunzatoare pentru repercursiunile asupra sanatatii copilasului.
Eu va doresc sa aveti parte numai de santate!
Iertati-ma ca ma bag in seama…titlul articolului este vaccinurile obligatorii…iar aici in comentariu mentionati ca nu sunt obligatorii…pana la urma care din ele este? sun sau nu sunt? eu cred mai degraba ca este schema pe care m. sanatatii este obligat sa o recomnde dar parintii nu sunt obligati sa o urmareasca…nu cred ca exista o lege care sa oblige vaccinarea atat in ro ncat si in alte tari ale europei…stiu ca e o mare polemica cu vaccinarea..
aici in Grecia unde locuiesc va zic sincer ca nu am nici cea mai vaga idee daca este sau nu, un singur articol am citit cu trimitere catre lege legat de vaccinul pentru tuberculoza care se preciza ca devine obligatoriu doar in cazul unei pandemii…
iarasi aici nu se face nici o vaccinare in maternitate…se incepe la 2 luni cu hepatita b, apoi in fiecare luna pana la 7 luni cu pneumococ, poliomielita, dtp, influenza b, meningococi..diverse rapeluri…e cam la fel schema…
Buna ziua,
Niciun vaccin nu este obligatoriu; s-a incetatenit aceasta denumire pe care noi medicii o folosim foarte des; este o schema care se recomanda tuturor copiilor; este important insa ca parintii sa fie corect informati inainte de a lua decizia de nevaccinare; referitor la TBC, in Romania din pacate sunt foarte multe cazuri diagnosticate si, foarte multi dintre cei diagnosticati nu-si urmeaza tratamentul(desi este gratuit) si astfel ne expun pe toti ceilalti infectarii; acesta este motivul pentru care se recomanda vaccinarea din maternitate;daca aveti si alte intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie.
Imi puteti va rog lamuri doua aspecte legate de comentariul dvs :
1. de ce recunoasteti cu atata franchete aici ca medicii folosesc termenul de “obligativitate” cand se refera la schema “recomandata” de statul roman? este oare scopul acestei “transparente” castigul de simpatizanti ai unei ipocrizii crase?
2. vorbiti despre boli precum Tbc in Romania. ma puteti lamuri dvs va rog pentru ca tot ati mentionat studiile si eforturile depuse pentru, cum se trateaza dpdv chimie organica TBCul si cum functioneaza exact vaccinul BCG in organism? intrebarea mea e referitoare la un anumit segment imunitar.
multumesc!
de ce va expune infectarii atata timp cat sunteti vaccinati?
care e rostul vaccinului daca tot exista riscul sa faci boala?
s-au gasit solutii pentru preventia bolii,dar tratament pentru tratarea bolii nu exista?daca ne vaccinam preventiv sa nu facem boala ii ca si cum am lua agocalmin dimineata ca nu cumva sa ne doara capul pe parcursul zilei.
Buna ziua,
Din comentariul dvs deduc ca faceti parte din categoria celor care cred ca aceste boli(pe care incercam sa le prevenim prin vaccinare) sunt niste banalitati si, un simplu tratament aplicat ar rezolva problema. Ei bine, nu e chiar asa, sunt boli cu potential fatal sau, in cazuri mai “fericite” cu sechele pe toata viata. De exemplu DIFTERIA….sunt 2 luni de cand un copilas nevaccinat a murit in Spania cu toate eforturile depuse de o medicina moderna; in Germania si intr-o zona din SUA au fost cazuri mortale de tuse convulsive(copilasi nevaccinati), nu mai vorbesc de cazurile de poliomielita din siria unde vaccinarea a fost intrerupta datorita conflictelor din zona. Toate acestea, plus tetanosul sunt boli pentru care medicina nu a invins inca, si, doar vaccinarea ofera in prezent o sansa de a scapa de ele. Ramane la latitudinea fiecarui parinte daca decide sa vaccineze sau nu.
Ca sa raspund punctual intrebarilor dvs:
1. nici un vaccin nu ofera protectie 100% deoarece sistemul imunitar reactioneaza diferit de la persoana la persoana;in multe cazuri insa protectia se apropie de 98-99%; cu siguranta procentul va creste pe masura ce ingineria genetica se dezvolta;ca atare, ramane un procent mic care este expus infectarii, riscul fiind cu atat mai mare cu cat imunitatea de grup este mai scazuta; mai exact daca dintr-o suta de persoane 90 sunt vaccinate, riscul de boala este mic; daca insa din cele 100 de persoane doar jumatate sunt vaccinate, riscul este mult mai mare. Sunt notiuni de imunologie foarte complexe pe care imi este greu sa le redau in limbaj “nemedical”. Cum spuneam, decizia de nevaccinare apartine strict parintelui insa acesta ar trebui sa ia o asemenea decizie dupa informari corecte nu de pe siteuri obscure si studii nesemnate.
Numai bine!
Cu tot respectul..cei 6 ani de faculta se refera doar la absorbtia de informatie nu si la verificarea ei, adica nu ati facut virusologie practic in laborator, unde sa constatati stiintific, adica empiric, adica repetabil anumite fapte. Interesant e ca cei mai multi dr. considera trupul doar o masinarie, iar medicina o stiinta exacta. Ce interesant totusi. Suntem cei mai vaccinati din ue, si in acelasi timp cei mai bolnavi..cea mai mare incidenta sids sudden infant death syndrome, cancere la copii, autism, etc. Aa..si un sindrom nou, foarte nou. Atat de nou incat nu se stie cat supravietuiesc copiii aceia. Sindromul Dravet. Va doresc tuturor sa va binecuvanteze Dzeu sa luati deciziile corecte si sa aveti copii sanatosi.
Buna ziua,
Nu am inteles exact care este intrebarea dvs.Daca doriti o discutie pro/antivaccinare, ati gresit bogul; prin acest blog eu incerc sa ofer informatii cat mai corecte, bazate atat pe cei 6 ani de facultate cat si pe cei 5 de specializare, respectiv pe studiul continuu tinand cont de evolutia medicinei; nu am specializarea de imunologie/virusologie/epidemiologie, la fel cum nu am participat si probabil nu o voi face nici in viitor la studii de cercetare insa asta nu ma impiedeca sa citesc studiile in domeniu si sa incerc sa fiu cat mai la curent cu tot ceea ce este nou. Nu o sa incep o polemica in acest sens, nu vreau sa incepem o discutie despre sindromul Darvet(care nu este nici pe departe foarte nou…), despre rata de vaccinare si despre riscul pe care ni-l asumam(vaccinand/nevaccinand) pentru ca, asa cum spuneam, nu acesta este scopul blogului. Daca aveti intrebari punctuale,le astept cu drag! Sanatate va doresc!
Buna ziua.Astazi am dat intamplator peste acest site si peste informatiile pe care ni le oferiti dvs.Fetita mea are 1 an si cateva zile si sunt in dubii daca sa-i fac sau nu ROR-ul gandindu-ma la cate am auzit legate de autism si ROR…Am citit tot ceea ce ati scris dvs,inclusiv comentariile,insa la un comentariu de al dvs mi-a atras atentia faptul ca dvs spuneti ca un parinte daca refuza sa aca un vaccin obligatoriu copilului lui,acesta devine responsabil daca i se va intampla ceva.Acum eu vreau sa va intreb pe dvs fara sa fiu inteleasa gresit,dar daca copilului i se va declansa DOAMNE FERESTE autismul si se va demonstra ca de la vaccin,cine va fi responsabil pt copil?Intreb acest lucru pt ca am citit pe alte site-uri cum ca s-au castigat procese in instanta de catre parinti care au copii carora in urma vaccinarii cu ROR li s-a declansat autismul(nu cred ca se dadea un castig de cauza daca nu s-ar fi facut cercetari despre caz,studii,etc…Nu cred ca acele familii ar mai fi castigat daca nu era adevarat ca poate delclansa autismul)Va rog sa ma credeti ca nu am nimic impotriva vaccinurilor,daca as stii 100% ca nu ii pot face rau copilului meu,i/as face orice vaccin,insa sa nasti un copil perfect sanatos si apoi un vaccin sa ti-l nenoroceasca…ma sperie si ma pune in garda…
Buna ziua,
Pana in prezent nu exista nicio dovada/relatie intre autism si vaccinare; procesul de care vorbiti dvs a fost o mascarada, o incercare disperata de a gasi raspunsuri si explicatii; aveti mare grija de unde va luati informatia; cautati dovezi medicale nu bloguri obscure; niciun vaccin/medicament nu este lipsit de efecte adverse insa se pun intotdeauna in balanta efectele pozitive versus cele negative; cititi despre rujeola si complicatiile ei, cititi despre encefalita si panencefalita sclerozanta, despre copii care recent au decedat in germania; sfatuiti-va cu medicul curant in aceasta directie, meseria noastra este de a-i informa corect pe parinti, prezentandu-le inclusiv efectele adverse ale unei medicatii(efecte demonstrate stiintific); v-ati intrebat vreodata de ce noi, ca si medici ne vaccinam copiii?…daca ar exista cel mai mic risc de autism cu siguranta am fi primii care am refuza acceste vaccinari. Va doresc numai bine si multa intelepciune in luarea deciziei de a refuza vaccinul.
Buna ziua,
Va scriu in legatura cu vaccinul pentaxim pt 4 luni care nu a fost distribuit de minister si nici nu l-am gasit comercializat in farmacii. Am inteles ca se aduce numai pe comanda dar nu garanteaza ca il primesc.
Din variantele platite am inteles ca ar mai fi optiunea unui echivalent de Infanrix penta dar pe internet am gasit tot felul de pareri pro/contra.
Mentionez ca am un baietel care in data de 13 septembrie implineste 7 luni. Suntem la zi cu vaccinurile optionale dar la cele obligatorii am ramas in urma, nefacand vaccinul de la 4 luni.
Dumneavoastra ce recomandati? Deja mi se pare prea mult sa mai astept pana va fi distribuit gratuit.
Multumesc frumos,
Ramona Lazar
Buna ziua,
Din pacate stiu de situatia creata de Minister si am convingerea ca isi vor respecta promisiunea si din octombrie va fi furnizat medicilor de familie. Nu aveti ce face decat sa asteptati pana atunci; oricum componentele din vaccinul de 6 luni se regasesc in cel de 4 luni, mai putin cel impotriva hepatitei B. Speram ca in curand sa se rezolve aceasta situatie si copilasii sa fie vaccinati conform calendarului. Va doresc multa sanatate iar daca mai aveti si alte intrebari, va astept cu drag!
va rog sa ma scuzati ..dar a cere bani pentru un vaccin …PENTAXIN..120 LEI LA O MAMICA CARE TRAESTE CU UN VENIT DE 200+100 AJUTOR //ALOCATIA COPILULUI SI ACEST AJUTOR CUM PLATESC VACCINUL //oare merita sa mai avem copii ..credeti-ma ca sunt disperata in aceasta cauza ma gandesc la copii meii ,care merita un viitor in viata daca eu nu am ..e durere de mama pentru fetita mea de 5 luni sa nu primeasca vaccinul ..ce sa fac ajutati-ma sa trec acest opstacol si copilul meu sa fie sanatos …cu durerea mea in suflet ca voi gasi oameni ce ma pot ajuta ca copilul meu sa fie sanatos ..cu respect ..va doresc multa sanatate
Buna seara!
As dori sa stiu daca putem face vaccinul de 6 luni dc nu l-am facut inca pe cel de 4 luni, deoarece la data respectiva nu a fost distibuit de minister. Daca nu, ce ne sfatuiti sa facem? (Bobocelul meu ar 6 luni jumate)
Va multuesc!
Buna ziua,
Vreau sa va cer si eu parerea in legatura cu vaccinul de la 1 an. Medicul de familie mi-a spus ca a primit doar ROR si Pentaximul sa il comand daca doresc deoarece nu se stie cand o sa-l primeasca.Mentionez ca vaccinul de 6 luni (Pentaxim+Euvox)l-am facut doar la 8 luni (deoarece in urma unui tratament cu antibiotice a avut scaune dese- 6/7/zi si l-am dus la vaccin doar dupa ce s-a reglat scaunul , adica in 26 aprilie 2012. Deci baietelul ar fi trebuit sa fie vaccinat in 24 octombrie 2012 (atunci s-au implinit 6 luni de la vaccinul de 6 luni). Deoarece am gasit la o farmacie din Cluj Infarix – (pt care presupun ca ar trebui sa ne deplasam cu masina 2 ore si sa -l aducem intr-un recipient cu gheata- asa mi-a spus dna farmacista) , va intreb ce ma sfatuiti: sa mai astept (daca raspunsul e afirmativ – cat timp mai pot astepta )sperand ca o sa primeasca medicul de familie vaccinul sau sa cumpar Infarix (are acelasi efect ca si Pentaxim? – deoarece la farmacie mi s-a spus ca firma producatoare e aceeasi). Mai am o intrebare: conteaza locul unde se face vaccinul? Medicul de familie mi-a spus ca (ROR si Pentaxim)se fac in picior, iar alte mamici mi-au marturisit ca la copilasii lor li s-a facut unul in mana, iar altul in picior. Va multumesc frumos.
Si mai am un ‘of’ de marturisit : deoarece baietelul meu trebuia vaccinat in mod normal in august, si pt aceasta luna s-a primit vaccinul, ma intreb ce s-o fi intamplat cu el si cui ar trebui sa pun aceasta intrebare? In mod clar nu Dumneavoastra. Multumesc pt intelegere.
Buna ziua,
Din cate am inteles in urmatoarele saptamani vor fi disponibile toate vaccinurile. Vina este a Ministerului Sanatatii care nu a finalizat la timp licitatiile sau, mai bine zis, contestatiile care au fost depuse pentru aceste licitatii. Situatia este asa din mai-iunie si, in fiecare luna se promite ca va fi remediata;eu v-as sfatui sa mai asteptati avand in vedere ca va trebui sa transportati vaccinul timp de 2 ore iar pastrarea la o temperatura optima este esentiala.
Buna ziua am un baietel de 7 ani si i s- a administrat vaccinul ror si antipolio simultan. Ce credeti? Daca s- a procedat bine . va rog sa imi raspundeti ca stau cu sufletul la gura.
Multumesc frumos pentru raspuns si felicitari pentru site.
Cu stima ,
Adriana Groza
Multumesc si eu pentru aprecieri. Multa sanatate va doresc!
Referitor la vaccinarea antipoliomielita, fiul meu a fost vaccinat acum o saptamana antipoliomelita, cu administrare injectabil – VPI- . Sunt nelinistita pt ca la o saptamana dupa vaccinare, fiului meu i-au fost administrate injectii cu anestezic local pentru extirparea unui neg. Acesta a fost singurul site unde am gasit acest detaliu, ca in cazul vaccinarii VPI, nu mai exista contraindicatia injectiilor si interventiilor chirurgicale; insa…va intreb inca o data, am facut o gresala? este in pericol fiul meu din aceasta cauza? (vaccin+injectii si interventie chirurgicala – anestezia a fost locala, facuta in talpa in zona negului care a fost extirpat)
Multumesc anticipat, si pentru raspunsul dumneavoastra si pentru faptul ca imi ascultati intrebarea la care dumneavoastra ati raspuns deja in detaliile despre fiecare vaccin in parte.
Buna ziua,
Contraindicatia injectiilor intramusculare era valabila pentru forma orala a vaccinului antipolio(VPO); pentru vaccinul VPI nu exista aceasta contraindicatie.
Buna ziua!
Am o neclaritate in privinta vaccinarii bebelusului meu, care la 3 luni a fost vaccinat cu vaccinul pentru 2 luni, Infarix, iar acum, la 6 luni jumatate, a fost vaccinat cu Pentaxim( pentru 4 luni). Medicul de familie a spus ca nu e nici o problema daca e o alta marca de vaccin, desi am propus sa cumpar eu Infarix.Ar trebui totusi respectata aceeasi marca?
Buna ziua,
In general se recomanda respectarea unei scheme de vaccinare; adica,daca s-a inceput cu o anumita firma se merge in continuare pe acea firma; nu exista insa reactii daca se trece de la o schema la alta; ambele scheme ofera protectie si sunt bine tolerate de catre copii.
Multumesc pentru raspuns si mult succes in continuare.
buna ziua,
va rog sa-mi ziceti si mie daca sunteti de acord cu vaccinul de la 1 an sa-l fac bebelusului?
am auzit ca nu este prea indicat, ca are virusi, ca produce ganglioni cancerigeni etc.. Este bine sa facem bebelusului in aceeasi zi doua intepaturi si in mana si in picior? Mentionez ca i le-am facut pe toate pana acum si nu a avut nicio reactie adversa, acesta de la 1 an ma ingrijoreaza, nu stiu ce sa fac , am auzit prea multe despre el.
va multumesc pt intelegere!
Buna ziua,
Banuiesc ca va referiti la vaccinul ROR;inainte de vaccinare sfatuiti-va cu medicul dvs, el este cel in care trebuie sa aveti cea mai mare incredere; apoi, daca nu sunteti pe deplin convinsa de alegerea facuta, informati-va din surse medicale, autohtone sau straine si nu din informatii obscure care nu se bazeaza pe studii medicale; cititi despre complicatiile pe care aceste boli le pot produce, despre riscul sterilitatii in cazul baietilor care fac oreion sau despre efectele dezastruoase pe care le are rubeola in sarcina; ca si medici, atunci cand recomandam un tratament si mai ales o profilaxie, gandim foarte mult in perspectiva, nu doar pe moment.Medicina moderna, este o medicina care se axeaza din ce in ce mai mult pe preventie, principiu cu atat mai solid cu cat vorbim de copilasi.In utltima vreme am vazut multi parinti care au refuzat vaccinarea insa ar trebui sa dea de gandit de ce tocmai medicii(atat de blamati pt recomandarile referitoare la vaccinuri) isi vaccineaza proprii copilasi. Sper sa luati decizia cea mai inteleapta pt dvs si, in special pt copilasul dvs. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua doamna doctor , apelez din nou la dumneavoastra cu o intrebare legata de vaccinul BCG
am inteles ca normal este sa aiba semnul toata viata dar la el a disparut complet ,este ceva normal?
va multumesc frumos
am uitat sa precizez ca bebe are 1 an si 2 luni
Buna ziua,
Cicatricea BCG persista toata viata;cu siguranta daca semnul a existat, exista si cicatrice insa, probabil e slab vizibila; nu pot sa va dau mai multe detalii insa medicul curant care a vazut atat “semnul” cat si cicatrice poate sa va ofere informatii suplimentare; daca cicatricea nu exista atunci se face o testare pentru a “vedea” daca exista nivel corespunzator de anticorpi; daca nu exista, atunci medicul pneumolog va recomanda revaccinarea(testarea trebuie facuta in cadrul unei sectii de penumoftiziologie).
va multumesc frumos pentru raspuns !!!
Cu drag, sa fiti sanatosi si sa crestei mari si voinici!
tot respectul pentru doamna doctor,un medic deosebit!! am citit toate articolele,am inceput sa ma documentez cu privire la tot ceea ce tine de bebelusi…sunt bunica,nepotelul meu implineste 2 luni azi si merge la vaccin,sper sa fie totul bine!salutari tuturor si multa sanatate tuturor copilasiilor!!
Buna ziua,
Va multumesc din suflet pentru aprecieri. Si eu va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua,
Va multumesc din suflet pentru aprecieri. Si eu va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua. Am un baietel de 3 saptamani. Nu i-am facut nici un vaccin in maternitate. Sincer, sunt nelinistita de efectele adverse si de multe argumente ale miscarii impotriva vaccinarilor. Ma gandeam, avand in vedere ca planuiesc sa-l alaptez mult timp de acum incolo, nu as putea face eu vaccinurile in locul lui (sigur ca le-as plati) daca anticorpii produsi se transmit bebelusului prin laptele matern? Sper ca n-am pus o intrebare prea caraghioasa…
Multumesc frumos!
Buna ziua,
Personal v-as recomanda sa studiati mult inainte sa luati astfel de hotarari; studiati articole medicale, bine documentate, atat pro cat si contravaccinurilor; mai mult, v-as recomanda sa cititi despre tuberculoza, despre frecventa acesteia in Romania si despre tratamentul si complicatiile acesteia; din aceeasi categorie face parte si hepatita B, o boala crunta, a carei frecventa a scazut considerabil de cand a fost introdusa vaccinarea. Doar dupa o documentare obiectiva, parintii pot lua astfel de hotarari si, practic sa-si asume intreaga responsabilitate. In ceea ce priveste vaccinarea dvs, anticorpii care se transmit prin lapte persista doar o perioada scurta de timp iar nivelul protector nu este unul foarte mare. Nici in cazul in care se vaccineaza copilasii nu exista intotdeauna un nivel protector,la fel cum, fiecare vaccin are pe langa efectele benefice si efecte secundare. Dar, ca si pediatrii, atunci cand recomandam un tratament, punem in balanta efectele pozitive versus cele negative. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna ziua! Sunt o mamica care apreciez acest site si ma informez de aici in multe privinte, imi place stilul dumneavoastra de a explica multe dintre problemele ce pot sa apara in viata bebelusilor. Am citit recent multe articole legate de vaccinari,si posibilele reactii negative ale acestora si as avea rugamintea, daca timpul va permite,sa ne dati noua mamicilor care nu cunoastem prea multe despre medicina si termeni medicinali mai multe informatii legate de continutul acestui articol care , pe mine cel putin, m-a inspaimantat!
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fnuvaccinurilor.blogspot.ro%2F&h=VAQH8KJV8
Fac si o paranteza in care vreau sa va multumesc pentru explicatia postata pe site despre hernia inghinala si ombilicala, care m-a ajutat sa inteleg mai multe lucruri si sa depasesc teama in momentul in care am aflat ca baietelul meu are acest diagnostic!Va felicit pentru initiativa si munca depusa pentru site! Sunteti un real ajutor pentru noi mamicile!
buna ziua, am o fetita de 6 luni si am inceput diversificarea la 5 luni jumate cu pireu de legume ,fructe si iaurt pè care le refuza in afara de iaurt,ii dau numai piept,sta cu mancarea in gura si refuza sa o inghita,sunt ingrijorata deoarece in ultima luna nu a pus deloc in greutate ,cum as putea sa o stimulez sa manance,si cam de cate ori ar trebui sa manance si cat … va multumesc
Buna ziua,
Personal recomand diversificarea in trepte, adica intai masa de pranz cu legume, carne, ou si abia apoi celelalte mese care au la baza fructe si/sau produse lactate, cereale; masa de pranz se diversifica treptat, intdoucand progresiv diverse legume, in cantitati si proportii variabile, incercand sa “ghiciti” preferintele fetitei; este un proces anevoios uneori si aveti nevoie de multa rabdare in a intelege nevoile lor; este important sa nu o fortati, masa trebuie sa fie o bucurie pt fiecare pitic; oferiti-i doar atat cat accepta cu placere si apoi in completare dati-i lapte de mama; inceputul e mai dificil, pe masura ce sunt introduse tot mai multe alimente creste si diversitatea!
Buna ziua!avem o intrebare mai delicata…la 12 luni, am mers la medicul de familie pentru vaccinare/ceea ce s-a intamplat in 2 reprize-1, o intepatura pt ROR, si 2-alta intepatura, la o saptamana parca, pt dtp.problema e ca medicul ne-a spus acum, la 18 luni ca de fapt nu facuse decat ror pentru ca nu exista pentaxim si ca il poate face acum.ce vreau sa va intreb, dincolo de faptul ca in medicul respectiv nu mai am deloc incredere (mi-a scris si alte date de vaccinare in carnetul pe care l-a tinut la ea timp de 1 an aproape pe motiv ca trebuie actualizate datele la nivel national, informatic), este daca mai pot face vaccinul pentaxim acum si daca, in eventualitatea in care deja l-am facut (eu asa retin ca a facut ror si dtp desi nu era combinat, avea doar 3 tulpini, o a doua doza ar avea consecinte negative.va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real. Probabil deja ati rezolvat problema. In mod normal, dupa vaccinare, parintele primeste carnetul de vaccinare in care e mentionata seria vaccinului, data la care a fost efectuat si parafa medicului. De asemenea, la varsta de 1 an, trebuie sa fie doua intepaturi…una pt DTP si cealalta pt ROR; daca nu au fost doua, atunci a fost vorba doar despre un vaccin. Este o situatie delicata care doar in urma unei discutii pertinente cu medicul dvs se poate rezolva. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Daca baiatul meu a avut mononucleoza infectioasa la varsta de 3 ani este obligatoriu sa faca vaccinul ROR, acum fiind in clasa I-a?
Multumesc
Buna ziua,
Mononucleoza infectioasa este o infectie virala determinata de virusul EBV(Ebstein Barr); ROR-ul protejeaza pentru infectia cu virusul rujeolei, rubeolei si urlian(pentru oreion).
Buna ziua,
Astazi am fost programata de catre med de fam pt vaccinul de 2 luni.Mentionez ca in acelasi timp am hotarat sa ii administram bebelusului si vaccinul antirotavirus. Va rog sa imi spuneti daca ar trebui sa ii dau bebelusului,preventiv,antitermice si ce recomandati (sirop/supozitoare) si in ce dozaj.Bebelusul are 5,550 kg.
Multumesc frumos!
Buna ziua,
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat insa din cauza timpului limitat nu pot raspunde in timp real. Ca si regula generala, antitermicele nu se administreaza preventiv; acestea dupa ce sunt administrate sunt metabolizate si isi exercita actiunea inainte de a aparea reactiile postvaccinare; se administreaza doar postvaccinare si numai atunci cand apar astfel de reactii, nu de rutina.
Buna ziua! Vreau sa va intreb si eu ceva legat de vaccinare. Am o fetita nascuta la data de 12.06.2012. In spital i-au facut numai BCG iar cel impotriva hepatitei nu a fost facut in spital pentru nu se gasea dar a fost facut la medicul de familie cand avea fetita 3 saptamani, sub denumirea de EUVAX B. La data de 24.08.2012 i-a facut INFARIX XEXA (avea 2 luni si o saptamana). Vaccinul de 4 luni nu se gasea si cand a aparut la medicul de familie fetita avea 5 luni si 2 saptamani dar i-a facut tot INFARIX XEXA. Ce vaccin ii trebuie facut copilului acum in conditiile in care cel de 4 luni nu a fost facut? Am inteles ca cel de 4 luni se numeste pentaxin.Am mai intrebat si eu dar parerile sunt impartite: unii spun sa nu il mai fac, altii sa-i fac tot infarix xexa, altii spun sa-i fac pentaxinul; eu nu stiu ce sa mai fac. Va rog mult sa-mi raspundeti. Va multumesc mult!
Buna ziua,
Daca s-a mers pe vaccinul infarix, atunci ideal ar fi sa respectati aceasta schema. Respectati recomandarile medicului pediatru in legatura cu vaccinarea, este mult mai in masura sa va dea informatii corecte legate de vaccinul care trebuie administrat.
fiica mea ,a nascut o nepotica ,iar dupa nastere trebuiau sa-i faca vaccinul BCG,CE ESTE DE FACUT ACUM ,la doua luni si duoa saptamaini?
Buna ziua,
Probabil fetita s-a nascut in perioada in care Ministerul Sanatatii a suspendat vaccinarea BCG. Dupa reluarea vaccinarii in maternitati, acestea au trimis instiintari tuturor parintilor ai caror copii s-au nascut in perioada respectiva pentru a se prezenta spre vaccinare. Cel mai indicat este sa luati legatura cu medicul curant care va va oferi informatii suplimentare despre modul in care sa procedati!
copilul meu trebuie sa faca vacci dar are nasul putin infundat il poate face.va multumesc.
Buna ziua,
Doar medicul care efectueaza vaccinul poate stabili in urma unui consult medical daca vaccinul poate sau nu sa fie administrat!
Buna seara D-na Doctor,am un baietel de 1 an diagnosticat cu dermatita atopica acum 3 luni de catre d-na doctor Șoșa Ioana din Cluj ,facem un tratament homeopat insa nu stim daca e alergic la ceva .Acum urmeaza sa facem vaccinul de 1 an si am ceva emotii .Pana acum nu i-am dat albus de ou,si am citit ca vaccinul are in componenta ou,nu pot sa stiu daca e alrgic la ou.Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez.Va multumesc si apreciez devotamentul d-voastra.
Buna ziua,
In general medicul recomanda si introducerea albusului inainte de acest vaccin; daca nu ati efectuat inca vaccinarea, sfatuiti-va cu dna dr sosa in legatura cu acesta. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie1
Buna ziua,
Am si eu nevoie, va rog de un sfat/directie 🙂
Copilul meu are 1 an si 7 luni si inca nu i-am facut vaccinul ROR. Evident la intrarea in colectivitate (de stat) ma obliga sa il am facut. Este vreo problema/contraindicatie daca il fac la aceasta varsta avand in vedere ca se recomanda pana la 15luni?
Va multumesc mult!
Buna ziua,
Se poate face si la aceasta varsta; sunt cazuri in care se amana vaccinarea din cauza unor infectii care contraindica administarea; acest vaccin beneficiaza si de rapel la varsta de 7 ani. Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Va multumesc mult pentru raspuns!
Cu drag, sa fiti sanatosi!
Buna ziua,
Intrebarea mea ar fi urmatoarea: cat de tarziu se poate face bebelusului vaccinul de 2 luni si in definitiv orice vaccin. Bebelusul meu are 2 luni si nu stiu cat de tarziu il pot vaccina,acum fiindu-mi imposibil sa realizez acest lucru intrucat nu ma aflu in Romania iar aici unde sunt exista un cu totul alt calendar de vaccinare. Cateva saptamani mai tarziu ii pot dauna,sau eventual facut la 3 luni? Exista riscuri in legatura cu efectul vaccinului?
Multumesc!
Buna ziua,
Schema de vaccinare difera de la tara la tara chiar daca vaccinurile sunt in principiu aceleasi(in europa mai multe decat cele incluse in programul national); vaccinul de 2 luni se poate face si la 3 luni, fara probleme, urmand ca cel de 4 luni sa se decaleze si el; recomandarea mea este sa va sfatuiti cu medicul curant si, in functie de locatia unde va stabiliti sa alegeti o schema de vaccinare.Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
Buna ziua
Am si eu nevoie de un sfat
Fetita mea are 8 luni si 3 saptamani si nu i-am facut vaccinul dela 6 luni. Acum este prea tarziu sa-l fac? Si daca nu-l mai fac pe acesta va fi o problema in a-l da doar pe cel de la 1 an ? Cum ar trebui sa procedez pentru a fi cel mai bine pentru fetita? Mentionez ca nu am avut probleme de sanatate cu ea.
Multumesc anticipat.
Buna ziua,
In mod normal, se recomanda ca aceste vaccinuri sa se efectueze in intervalul recomandat pt a fi eficiente; daca nu l-ati efectuat pe cel de 6 luni, este important sa-l faceti cat mai repede,mai ales pt componenta de hepatita B pe care o contine, urmand ca vaccinul de 1 an sa se decaleze cu 2 luni, pt ca intre cele doua sa existe un interval de 6 luni. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc pentru raspuns
Buna am si eu o problema in legatura cu vaccinurile,pana acum la 1 an am facut toate vaccinurile ,findca la vaccinul de 4 luni am facut alergie(urticarie,diagnostic pus de ceva prof dr….dupa ce am ajuns la urgenta la dermatologie de adulti)
Acum da stiu Pentaxinul nu putem face ,dar ce ii de facut ce am putea face in continuere,noi si daca suntem cu Aierius si daca nu zilnic facem alergie ,cate un punctulet(urticarie) spate,picor,cap ,frunte,+ ca avem la agenda noatra de boli nenumerate raceli usoare si nu numai 3 otite,bronsite ,bronsiolite,laringita.
CE as putea face in continuare,dupa un consult la Dr Raduta ni sa spus ca e suspect de astm,si dupa un consult la Orl la Dr Mihut ne zicea de operatie de introducera a unui tub in ureche ,dar in timp.,mai e si alegia asta ,+dermatita atopica
Buna ziua,
Personal as recomanda investigare din punct de vedere imunologic si ORL; tuburile respective sunt pt a drena lichidul care se acumuleaza la nivelul urechii si care ar putea sa complicatii daca nu este evacuat;nu am inteles exact, alergia a fost dupa vaccinul de 4 luni sau, dupa acest vaccin s-a declansat dermatita atopica?…ce s-a intamplat cu vaccinul de 6 luni, l-ati efectuat? au fost reactii adverse?…in situatia dvs este clar ca exista un teren atopic de aceea consider importante mai intai de orice evaluarea pneumologica si cea ORL.
Buna seara,
am un baietel de 1 an si 3 luni caruia nu i-am facut inca vaccinul de 1 an.Este tarziu sa-l facem acum?Influenteaza efectele vaccinului faptul ca il facem cu aceasta intarziere?
Va multumesc!
Buna ziua,
Se poate face fara probleme; sunt cazuri cand din motive medicale se amana acest vaccin.
buna seara doamna doctor am si eu intrebare se poate face injectii cu antibiotice(gentamicina) la o saptamina dupa vaccinul de 2luni?multumesc!!!
Buna ziua,
In urma cu cativa ani cand exista componenta antipolio orala(virus viu atenuat), erau contraindicate injectiile intramusculare; in prezent, se pot face fara probleme.Nu stiu motivul pt care s-a recomandat gentamicina, banuiesc ca este vorba despre o infectie severa. Sanatate va doresc!
25/06/2013 at 11:57 AM
Buna ziua! Am o fetita de 1 an si 2 saptamani (nascuta la 12.06.2012)si a fost vaccinata astfel:
-15.06.2012 -BCG
-03.07.2012 -EUVAX B UVA 11006
-24.08.2012 -INFARIX XEXA
-23.11.2012 -INFARIX XEXA
-29.04.2013 -INFARIX IPV HIB
Mentionez ca i-au fost facute 2 doze de infarix xexa consecutiv desi am inteles ca trebuia facuta doza la 4 luni fara antihepatitic. Infarix ipv hib i-am cumparat si in aprilie dar si acum pentru vaccinul de 1 an. intrebarea mea este urmatoarea: -la 1 an se face infarix ipv hib impreuna cu ror sau separat? Exista un vaccin impotriva rubeolei, rujeolei, oreionului produs de infarix?Daca da, as vrea sa stiu de unde il pot achizitiona.
Am citit despre ROR ca produce autism si alte boli.
Va rog mult sa-mi raspundeti la acest mesaj. Va multumesc mult!
Buna ziua,
La varsta de 1 an se face vaccinul de rapel(cel pe care l-a mai primit) si vaccinul ROR; unii medici le efectueaza simultan(fara sa existe vreo problema in acest sens), altii la interval de 1-2 luni; exista ROR, varianta simpla, sau varianta contracost care contine si componenta pt varicela; legat de autism, nu am sa intru in polemici, autismul nu figureaza printre efectele adverse, este o boala conditionata genetic(cu care copilasul se naste), nicidecum o reactie adversa postvaccinare; inainte sa luati o decizie, va recomand sa cititi articole medicale legate de rujeola, rubeola si oreion si, apoi, eventual, sfatuindu-va si cu medicul curant sa luati decizia cea mai potrivita pt copilasul dvs. Va doresc numai bine iar daca mai aveti si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua.am un copil nascut in italia si vaccinat acolo cu toate vaccinurile pana la 13 luni.acum locuim in romania,care schema de vaccinare trebuie continuata?difera cea din romania si nu m-a lamurit nimeni pana acum.va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Nu cunosc schmea de vaccinare din Italia; majoritatea tarilor europene au aceleasi vaccinuri ca si cele de la noi, ba, unele chiar suplimentare; cel mai indicat este sa va prezentati cu carnetul de vaccinari la medicul de familie care sa evalueze ce vaccinuri s-au facut si care este compatibilitatea cu schema noastra.
Buna ziua! Revin cu o intrebare(sunt elena cu fetita nascuta pe 12.06.2012 – mesajul din data de 03.07.2013, ora 11,31 A.M). In data de 11.07.2013 i-a fost facut vaccinul INFARIX IPV-HIB. La 7 zile dupa vaccin am fost internata cu ea la Slatina la pediatrie pentru ca a facut febra 39,3 , un rosu discret in gat si diaree. A fost tratata cu ampicilina injectabila 2 ml la 6 ore, eubiotic – 2 plicuri /zi, gentamicina 1 ml la 6 ore. La analize i-a iesit vsh = 44 mm /1 h,leucocite = 16.700/mm3, Hb =11,7, trans = 347.000/mm3. Din spital au zis ca sunt valorile modificate din cauza diareei si tot din spital mi-au dat feroglobin pt ca are si deficit de fier, dar nu vrea sa il ia. Acum as vrea sa cumparam priorix tetra sa o vaccinam.Intrebarea mea este urmatoarea: In ce perioada ar fi ideal sa fie vaccinata daca a fost tratata cu aceste antibiotice? Ce parere aveti de rezultatele analizelor? Daca este priorix tetra un vaccin mai bun decat priorix simplu? Va rog mult sa-mi raspundeti si va multumesc mult.
Buna ziua,
Analizele sunt modificate din cauza infectiei(diareei); in ceea ce priveste vaccinarea, este indicat sa treaca cel putin o luna intre cele doua vaccinuri; in ceea ce priveste cele doua vaccinuri mentionate, priorixul simplu este ROR-ul, adica vaccin impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului, pe cand priorix tetra are acceasi compozitie plus componenta pt varicela; ramane la latitudinea dvs care varianta o alegeti, sfatuindu-va si cu medicul curant; practic trebuie sa alegeti daca faceti doar ror-ul care este in schema nationala sau si cel impotriva varicelei care este facultativ. Va doresc sanatate si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Va multumesc pt raspuns si mai am o intrebare. Am citit in prospectul priorix tetra ca nu i se administreaza copilului medicamente care contin salicilati timp de 6 saptamani dupa vaccinare intrucat poate dezvolta sindromul reye.In situatia in care copilul face febra ii pot da paracetamol-sirop? Contine paracetamolul salicilati? Pe mine m-a pus medicul de familie ca dupa fiecare vaccin sa-i administraz copilului un paracetamol supozitoare.Va rog mult sa-mi raspundeti la intrebare. Va multumesc mult!
Buna ziua,
Este vorba despre Aspirina pentru care exista o contraindicatie generala(nu se administreaza decat dupa varsta de 12 ani) si in perioadele libere care nu au legatura cu vaccinarea; celelalte antitermice(paracetamolul, ibuprofenul, algocalminul)pot sa fie folosite fara nicio problema.Sanatate va doresc!
Buna ziua ,am o fetita de un an si in urma vaccinului de un an mi-a facut rosu in gat ,este posibil asa ceva ,mentionez ca prima data i l-a facut pe cel in mana iar la o saptamana a facut rosu in gat cu febra 39 ,iar la o luna i l-a facut si pe cel in picior si tot la o saptamana mi-a facut rosu in gat tot cu febra 39 este posibil sa fie o reactie la vaccin.Multumesc frumos.
Buna ziua,
Este putin probabil ca raceala sa apara in urma vaccinarii si, mai ales, la o saptamana dupa vaccinare; vaccinul ROR ar putea determina minime simptome de raceala, uneori chiar eruptie; mai multe informatii nu va pot oferi insa medicul curant cu siguranta poate face asta la fel cum el este cel care incadreaza reactiile postvaccinare; va doresc multa sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua doamna doctor! Am si eu o intrebare la dumneavaostra, daca se poate: fetita mea la 6 luni a facut rubeola si medicul de familie mi-a spus ca nu ii mai face vaccinul de 1 an ca a facut o boala si va fi femeie si vrea sa faca si ea copii si o va afecta…deci sare de vaccinul de 1 an? Nu intleg ca el este de mai multe boli. A spus ca n vedem la vaccinul de 1an jumatate. Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Pentru a formula cu certitudine diagnosticul de rubeola este nevoie de analize si anume de determinarea anticorpilor impotriva virusului rubeolic; spun asta deoarece sunt multe infectii virale care evolueaza cu eruptie si care pot fi usor confundate cu rubeola; trecerea prin infectie nu este o contraindicatie de vaccinare , vaccinul fiind unul combinat care asigura dezvoltarea de anticorpi si pt rujeola si oreion.Mai mult, vaccinare la 1 an si 6 luni nu este, este vaccinul de un an si cel ROR. Va doresc sanatate iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna seara , am un baietel de 1 an si 2 luni. pe data de 1.10.2013 am facut vaccinul PRIORIX iar pe data de 15.10.2013 i-am recoltat sange ptr analize . Multe sunt in limite normale dar cateva nu :
trombocite – 409
limfocite – 60.9%
neutrofile – 19.2%
eozinofile – 9.7%
uree serica – 11.2 mg
si TGO – 149.7
Vaccinul poate mari / miscora valorile analizelor , sa cautam o alta cauza ? va multumesc .
Buna ziua,
Analizele se interpreteaza intotdeauna global si, in context clinic; nu va pot oferi informatii suplimentare fara sa stiu istoricul medical, daca a primit sau nu medicatie in ultimele 2 saptamani; o parte din valorile mentionate semnifica trecerea printr-o infectie virala sau reactie postvaccinare(cresterea limfocitelor); de asemenea, eozinofilele sunt crescute ceea ce poate sugera fie o alergie, fie o parazitoza; valoarea analizei pt ficat este de asemenea marita, situatie care poate sa apara dupa diverse tratamente, inclusiv vaccinare; va recomand sa luati legatura cu medicul curant care va poate oferi informatii suplimentare.Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua , am fost depistata cu hepatita b in sarcina, acum fetita are 2 luni ,la nastere i s-au facut hepatectul ,mentionez ca am nascut prin cezariana si nu am alaptat . Acum 2 zile cu o hartiuta pe care scria sa-i refac engerix la 1 luna respectiv 2 …intrebarile mele ar fi daca pot sa decalez schema cu 1 luna? , sa-i fac acum la 2 luni a doua doza si la 3 cea de-a 3-a doza. Si totusi daca se face vacccinul gratuit impotriva hep b ce rost mai are sa-i fac si engerixul? Cand se recomanda analize la fetitA pt a depista o eventuala infectare…
Buna ziua,
In mod normal, imediat dupa nastere un bebelus provenit dintr-o mamica infectata trebuie sa primeasca imunoglobuline specifice si apoi vaccinul impotriva hepatitei B in primele 12-24 de ore dupa nastere; restul vaccinurilor se efectueaza conform schemei nationale de vaccinare(respectiv, mai primeste o doza la 2 luni si una la 6 luni); testarea bebelusului se recomanda a fi efectuata dupa varsta de 9 luni. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari sau nelamuriri, le astept cu drag!
buna seara sunt si eu o mamica si am o fetita de9 luni si nu a facut decat vaccinele de la nastere,am avut multe probleme si nu am putut ajunge in alt judet sa i fac aceste vaccine ce trebuie sa fac.am intrbat un medic si mi sa spus ca nui le mai poate face.nu stiu ce tr sa vac va rog sa imi raspundeti.multumesc
Buna ziua,
Nu am inteles exact la care vaccinuri va referiti; in mod normal schema de vaccinare se efectueaza la medicul de familie si nu e necesar sa va deplasati intr-un alt judet; vaccinurile pot fi facute la orice varsta, respectand durata optima intre rapeluri; singurul vaccin care se recomanda a se efectua pana la maxim 6 luni este cel impotriva rotavirusului insa acesta este pe “lista suplimentara” si este contracost. Va recomand sa luati legatura cu medicul de familie pentru informatii suplimentare. Va doresc numai bine si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
buna ziua!fica mea are 14 ani si anul acesta se face campania de vaccinare dt in scoli,dar ea in vara acestui an s-a intepat intr-o sarma si a trebit sa faca acest vaccin in urgenta.ce perioada de imunizare are acest vaccin facut in urgenta si daca ar putea sa.l faca si pe acesta care se face la scoala?multumesc
Buna ziua,
Se poate efectua vaccinarea fara nicio problema; vaccinul contine si fractiunea pentru difterie pe langa cea pt tetanos.Sanatate va doresc!
Buna ziua,
vreau sa va multumesc in primul rand pentru toate informatiile pe care le puneti la dispozitia noastra si pentru toate recomandarile pe care aveti amabilitatea sa le oferiti.
Sunt de ceva timp intr-o dilema si cum am mare incredere in experienta si judecata dvs, poate aveti cateva momente sa ma lamuriti.
Fetita mea are 16 luni si pana acum, din motive medicale – mucisori, diaree, etc-, nu am apucat sa facem vaccinul ROR despre care m-am apucat sa ma documentez si pe care nu sunt sigura daca vreau sa-l fac. Am incercat sa citesc cat mai multe info din surse sigure si nu zvonuri sau pareri. Am citit si despre cele trei boli (oreion, rubeola, rujelor) despre care se spune ca sunt,asa cum mentionati si dvs pe site, boli cu evolutie usoara/medie. Ea a avut la 11 luni cel mai probabil o forma de rubeola (spun cel mai probabil ptr ca diagnosticul nu a fost f clar).
Din ce am citit infectarea cu virusul salbatic ofera in cele mai multe cazuri imunitate pe viata pe cand vaccinul ofera imunitate pentru o perioada in medie de 9 ani. Facand un calcul simplu si avand in vedere ca ultimul rapel se efectueaza la 14 ani pe la varsta de 25-26 ani imunitatea oferita de vaccin dispare (varsta medie la care femeile se decid sa nasca primul copil fiind aprox 27 de ani si perioada in care aceste boli sunt f periculoase).
La vaccinul de 1 an pe care l-am facut fetita a avut un fel de reactie alergica care a persistat aproximativ 1 luna dupa vaccin – de cate ori se zgaria sau se lovea zona respectiva se inflama ca o muscatura de tantar sau gen urticarie dupa care disparea in cateva minute. Din acest motiv ma tem de reactia pe care ar putea-o avea in cazul acestui vaccin, care inteleg ca este mai agresiv in reactii adverse.
Exceptand faptul ca ar putea face una dintre boli in timpul sarcinii (lucru care mi se pare f usor de rezolvat – analize ptr anticorpi si vaccinare inainte de sarcina dc nu exista anticorpi), care ar mai fi riscurile la care o supun in cazul nevaccinarii? Cat de dese sunt complicatiile date de aceste boli? Artoza, bronsiolita, pneumonie, otita, encefalita, meningita? Inteleg ca vaccinand-o o protejez de suferinta de a trece prin aceste boli, dar exista si posilibilatea sa faca si forme usoare sau sa nu le faca – eu de ex nu am facut oreion niciodata iar pojar intr-o forma f usoara si nu cred ca am fost vaccinata – poate doar in scoala. Totusi la analizele facute inaintea sarcinii anticorpii existau. In plus reactiile dupa vaccin sunt asemanatoare cu boala – febra, diaree, varsaturi, eruptii cutanate…
Va multumesc anticipat si astep parerea dvs care cantareste destul de mult in luarea unei decizii.
Buna ziua,
Decizia de vaccinare sau de refuz al vaccinarii apartine in totalitate parintilor care insa, trebuie sa ia aceasta hotarare in cunostinta de cauza; vaccinul ROR este foarte controversat tocmai din cauza unor informatii eronate si, “a spiritului de turma”; in prezent atat eu cat si foarte multi dintre colegii mei ne confruntam nu numai cu un refuz al vaccinurilor ci si al tratamentelor alopate, refuz care cu siguranta in anii ce urmeaza va avea consecinte negative, in special in ceea ce priveste vaccinarea si imunitatea de grup. Cele 3 boli au intr-adevar o evolutie in general usoara/medie insa pot exista si forme severe care pot conduce chiar la deces(enecefalita postrujeolica de ex); in pediatrie, mai mult decat in orice ramura a medicinii, mergem foarte mult pe preventie iar daca o boala(chiar si usoara) poate fi prevenita cu riscuri minime e de datoria noastra sa facem asta; dascalii mei m-au invatat ca daca din 100 de copii, pot salva unul, sa fac tot ceea ce tine de mine sa salvez acel copil. Asta voi face in continuare si o voi face incepand in primul rand cu preventia; riscul ca aceste boli sa devina foarte frecvente si foarte agresive este din ce in ce mai mare avand in vedere “trendul” de nevaccinare, lipsa de incredere in diagnosticul si tratamentul recomandat de medic.
In ceea ce priveste reactia postvaccinare nu ma pot pronunta, o discutie cu medicul care a vaccinat si care a putut urmari acea reactie este mult mai indicata in situatia de fata.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua
Avem 10 luni si BCG -ul nu se mai vede deloc. Nu a facut nici o reactie nici la nastere nici ulterior. Pana acum 2 luni se vedea un semn mic de aprox 3 mm insa acum nu se mai vede nimic. Ce imi recomandati sa fac?
Multumesc
Buna ziua,
Cel mai indicat este sa luati legatura cu medicul curant care cu siguranta are notat daca a fost sau nu vreo recatie postvaccinare; daca aceasta nu exista se recomanda efectuarea de IDR la tuberculina(se efectueaza in centre pneumoftiziologice arondate fiecarui oras in parte)cu revaccinare daca in urma acestei reactii nu apare roseata(semn ca exista anticorpi). Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Conform noului calendar de vaccinari, la varsta de 6ani se face vaccinul VPI, rugamintea mea este sa-mi spuneti, pot sa apara reactii adverse, daca la celelalte vaccinari nu au fost?
Buna ziua,
Este un vaccin de rapel care nu pune probleme deosebite, eventual reactii locale postvaccinare.Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori aveti nevoie!
Buna, baietelul meu are 17 luni si inca are nodul la un piciorus in urma vaccinului de la 6 luni. Doctorul spunea ca e reactie locala, dar mi se pare prea lunga perioada. Si se scarpina pana ii curge sange si e vanat. Intrebarea mea ar fii daca ar trebui sa consult alt medic ori va tre din timp? Ar trebui sa imi fac griji? Va multumesc.
Buna ziua,
In mod normal daca a trecut atat timp de la vaccinare nodulul ar fi trebuit sa se retraga; recomand o ecografie la acel nivel si eventual un consult chirurgical pentru a exclude alte probleme medicale. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara.Am o situatie mai putin banala.Fetita mea s-a nascut la 33-34 saptamini cu greutatea de 1,5 kg si scor apgar 7. Am facut doar vaccinul din maternitate impotriva hepatitei.BCG nu am facut. Defapt,nu am mai facut dupa cel impotriva hepatitei niciunul.Motivul e ca a avut niste hemangioame pe care medicul ne-a obligat sa le ardem cu laser ca sa nu agraveze starea copilului ulterior.si,vaccinurile toate au fost aminate. Acum avem 13 luni si as vrea sa va cer parerea ce e de facut???sa reluam vaccinarile sau nu? ieri la un control medicul a zis ca posibil sa mai aiba hemangiom cutanat reg.pelviana urechea dreapta.Sunt atit de confuza ca nu mai stiu la cine sa apelez ca sa pot face o alegere corecta .Si ,Va rog, spuneti-mi daca copilul avind asa o stare cu hemangioame e posibil de vaccinat? daca da cind o pot face si cu ce sa incep?
Buna ziua,
Recomandarea mea ar fi in primul rand un consult dermatologic pentru a stabili care este situatia cu hemangioamele respective; de asemenea, as recomanda si o ecografie abdominala iar daca fontanela nu s-a inchis si una transfontanelara; ulterior, luati legatura cu medicul curant si eventual cu un medic infectionist pentru a stabili schema de vaccinare care in principiu se face ca si cum bebelusul ar fi nou-nascut.
Va doresc sa cresteti mari iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua!As avea si eu o intrebare:e posibil ca dupa vaccinurile de la 1 an,la 11 zile de la administrare baietelul meu a facut rosu in gat?sa fie o reactie de la vaccin?
Buna ziua,
Putin probabil ca vaccinul sa fie de vina, cel mai probabil ar fi contactat viroza respectiva si daca nu ar fi fost vaccinat.
Va doresc insanatosire grabnica si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua,
va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie.Fetita mea in varsta de 10 luni, nu a fost vaccinata la varsta de 6 luni, deoarece atunci am avut o perioada in care a tot fost racita(nasuc infundat, stranut).Am hotarat impreuna cu o doamna dr pediatru sa o lasam sa-i treaca si abia apoi sa o vaccinam.
Intre timp doctorita noastra de fam. a fost plecata din tara, a urmat apoi perioada sarbatorilor, si iata-ne am ajuns la 10 luni nevaccinati.Intrebarea mea este: mai pot administra vaccinul fetitei?
Multumesc
Buna ziua,
Vaccinul poate fi administrat fara probleme urmand ca vaccinul de 1 an sa fie decalat corespunzator.
Buna ziua,
Daca am sarit vaccinul de 2 luni (din nehotarare), se mai poate face acum ca fetita are 3 luni? Daca da, urmatorul cand ar fi, tot la 4 luni?
Multumesc frumos.
Buna ziua,
Vaccinul poate fi facut acum si atunci cel de la 4 luni se va decala corespunzator.
buna ziua as vrea sa va intreb daca nu iam facut defel fetitei mele vaccinul de 1 an are ceva?
Buna ziua si felicitari pt site!sunt mamica unui bebelus de 4 luni si 4 zile.acum 4zile am facut vaccinul de 4 luni,de atunci este foarte agitat,ziua nu doarme mai mult de jumatate de ora odata,iar el doarmea cate 2-3ore legate.noaptea la fel se trezeste de 2ori,el de la 5 saptamani nu s-a mai trezit.este posibil sa fie din cauza vaccinului si daca da in cat timp isi revine la programul lui normal?o alta intrebare cu care as vrea sa ma lamuriti,pot lua in acelasi timp pt stimularea lactatiei ceai de la fares(2-3cani pe zi) ,galactogil si More Milk Plus?(in prezent beau ceaiul de la fares si iau galagtogil,as vrea sa iau si More Milk Plus)mentionez k ii dau si lapte praf pt k nu am suficient lapte,am incercat si alaptarea mai des dar fara prea mari rezultate si imi doresc ff mult sa pot alapta macar pana la 6luni.va multumesc frumos!
Buna ziua,
In general efectele adverse nu dureaza mai mult de 2-3, maxim 5 zile; daca simptomatologia descrisa persista si dupa acest interval m-as gandi mai degraba la eruptie dentara, primele simptome apar cu mult inainte de a observa noi inflamatia gingiilor;
In ceea ce priveste alaptarea puteti combina cele doua produse; ceaiul il puteti creste la 2-3l/zi.
Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Va multumesc frumos pentru raspuns.Intradevar,de aprox 1luna se ved jos 2 liniute albe dar inca asteptam sa iasa dintisorii la lumina.As mai vrea sa imi spuneti recomandarea d-voastra referitor la 2 probleme:doctorita de fam ne’a recomandat sa avem grija la baita sa nu-i intre apa in ureche deloc pentru ca ar face otita.El este foarte activ,ii place sa de’a din picioruse in apa iar asta seara a alunecat si i-a intrat putina apa in ureche.sa il protejam in continuare de apa in ureche?nu devine prea sensibil,in vara vrem sa mergem la mare si va fi inevitabil contactul cu apa.a doua problema referitoare la Protectis,care il administrez de la 3saptamani pt colici,este f eficient,copilul meu nu stie ce sunt colicile.Sa continui administrarea sau sa fac pauza si sa ii dau iar cand vom incepe diversificarea?nu va deveni stomacelul lui dependent de aceste probiotice?Va multumesc frumos si apreciez foarte mult tot ce faceti pt noi,tinerele mamici!
Buna ziua,
Imi pare rau despre raspunsul intarziat. Otita este o infectie bacteriana favorizata de cele mai multe ori de o raceala(muci in nas) si nu are nicio legatura cu apa; bebelusul sta 9 luni in apa, mai mult, sunt nasteri in apa si, de ce nu, cursuri de inot pentru bebelusi unde se fac chiar si scufundari; este un mit care din pacate este perpetuat inclusiv de medici. Asadar baie fara restrictii. In ceea ce priveste protectisul, nu putem vorbi de dependenta insa, administrarea acestuia, chiar daca este probiotic ar trebuie sa fie facuta strict daca sunt probleme; pt colici functioneaza, la fel cum functioneaza in diverse infectii intestinale, in disbioze dupa tratamente antibiotice; nu l-as administra insa de rutina, fara sa avem un motiv intemeiat. In diversificare nu e nevoie de probiotice, acestea le putem aduce din alimentatie. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna ziua.baietelul meu la varsta de 3 sapt a ost diagnosticat cu tbc.a luat tratament un an si apoi am reluat vaccinarile.acum am facut vaccinul pt 6 luni si a aparut o roseata pe piciorus dar nu chiar i locul unde a fost intepat ci langa.persista de 3 zile.este normal sa aiba o astfel de reactie?am fost la medicul de fam. si mi-a sp ca este o alergie si nimic mai mult
Buna ziua,
Fara sa vad despre ce anume este vorba nu va pot oferi informatii suplimentare; daca a fost examinat de medic iar acesta nu a gasit nimic in neregula inseamna ca nu sunt motive de ingrijorare. Sanatate va doresc!
Buna ziua! va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns ! am un baietel de doi ani si i-am facut doar vaccinurile de la 2 si 4 luni.Internetul e plin de pareri pro si contra ,iar refuzul meu a venit ca urmare a unor reactii mai putin obisnuite la vacc,adica era f agitat si misca ochii f repede,m-am speriat.Acum mi-e teama de bolile prevenite de vaccinur.Se pot recupera vaccinurile?cunoasteti asfel de cazuri ?e mai periculos sa fie administrate la aceasta varsta ?
Buna ziua,
Vaccinurile se pot efectua la orice varsta, singurul care poate fi facut doar pana la cel tarziu 24 de saptamani este cel impotriva rotavirusului; va recomand sa discutati cu medicul curant sau, cu un medic infectionist/epidemiolog pentru a relua schema de vaccinare.Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
nici copilul meu nu a fost vaccinat la 1 an si acum are doi ani, as dori sa-l vaccinez dar se mai poate?
Buna ziua,
In situatia dvs este indicat sa discutati cu medicul curant care va stabli o schema de vaccinare. Sanatate va doresc!
Buna ziua,
datorita unor probleme de sanatate, baietelului meu i-au fost amanante vaccinurile.
Pana la varsta de un an, a primit doar vaccinul care se da in maternitate.
Incepand cu varsta de un an le-am facut pe toate mai putin pentaximul care trebuia sa-l primeasca luna trecuta.Insa nu l-am primit.Ni s-a recomandat sa mai asteptam o luna ca poate il vor primi.De doua zile am fost anuntati ca nici luna aceasta nu il vom primi si trebuie sa-l cumparam din farmacii.Am luat farmaciile la pas dar niciun succes.Ce se intampla daca se amana in continuare vaccinul?Este adevarat ca peste varsta de 2 ani(pe care copilul i-a implinit intre timp)nu se poate da pentaxim?
Va multumesc.
Buna ziua,
Doza de rapel pt pentaxim este la un an de la prima vaccinare(care contine 3 administrari la distanta de 1-2 luni, in functie de programul de vaccinare); nu ati precizat varsta copilasului si nici problemele de sanatate care au impiedecat vaccinarea(banuiesc ca au fost severe din motiv ce nu s-au efectuat vaccinurile); recomandarea mea este sa va sfatuiti cu medicul curant, cunoaste istoricul medical si cu siguranta va poate oferi informatii suplimentare. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. Ce parere aveti de schimbarea producatorului de vaccinuri? este recomandata sau nu?
Baietelul meu de 6 luni a fost vaccinat la 2 si 4 luni cu Infanrix, cumparat din farmacie.
La 6 luni mi s-a recomandat de o pediatra sa-l vaccinez cu cele date de Ministerul Sanatatii deoarece ar fi mai bine controlate si verificate decat cele din farmacii. Dar stiu ca cele de la stat sunt produse de Pasteur ( Tetraxim daca nu ma insel, se numeste ).
Este vreo diferenta intre cele 2?
Multumesc mult!
Buna ziua,
In ambele variante producatorii sunt cu mare experienta in ceea ce priveste vaccinurile,nu este nicio problema schimbarea producatorului, testele sunt sigure si complete in ambele situatii.
Va doresc numai bine iar daca sunt intrebari suplimentare, le astept cu drag!
Buna ziua!
Sunt un tata care isi face griji pentru fetita lui in varsta de 5 luni pentru ca la 4 luni nu a primit vaccinul obligatoriu – am inteles ca nu s-a primit de catre medicii pediatri. Mi s-a spus, de catre doamna pediatra, sa astept ca nu e nici o problema si ca se poate da linistit cel de 6 luni daca nu va fi primit pana atunci. Luna aceasta (face 5 luni) si am sunat sa intreb ce se mai “aude” cu vaccinul si mi s-a spus sa mai astept deoarece inca nu s-a primit. Aratandu-mi ingrijorarea mi s-a recomandat, daca vreau, sa cumpar Infarnix Penta si nu stiu ce sa fac. Chiar nu e nici o problema daca nu-si primeste vaccinul la timp? Sa mai asteptam? Se poate primi vaccinul de 6 luni daca nu l-a facut pe cel de 4? Despre cel recomandat ce parere aveti?
Cu stima,
Radu
Buna ziua,
In astfel de situatii, asa procedem, facem vaccinul de 6 luni iar apoi, la distanta de 2 luni pe cel de 4 luni; este important ca vaccinul de 6 luni sa fie facut, acesta contine si componenta impotriva hepatitei b, componenta care a mai fost prezenta la 2 luni precum si la nastere iar schema de vaccinare pt hepatita b este bine sa respecte schema 0-2-6luni.
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua , am o fetița de 2 ani căreia nu i-am făcut vaccinul ROR pt ca ni eram hotărâtă . Acum i l-as face , dar pe unde am citit scrie ca se administrează între 12-15 luni , asistenta spune ca nu este nicio problema ca il putem face si acum . Dvs ce părere aveti ? Multumesc anticipat !
Buna ziua,
Vaccinul poate fi efectuat fara probleme, dupa un consult medical in prealabil; exista si rapel al acestui vaccin care se va efectua in campanii scolare, deci se poate efectua la orice varsta. Sanatate va doresc!
Buna ziua, doamna doctor..fetita mea este in clasa a VIII-a si a sosit acasa cu o hartie pe care trebuie sa semnez daca sunt de acord sau nu cu vaccinarea BT. Ce ma sfatuiti? Prietena mea, medic, cu fetita de o varsta asemanatoare a refuzat vaccinarea. Va multumesc tare, tare mult.
Sa fiti sanatoasa pentru tot binele pe care il aduceti.
Buna ziua,
Indicat ar fi sa cereti sfatul medicului curant in ceea ce priveste vaccinarea; cred ca este vorba de DT(difterie si tetanos); ce pot eu sa va recomand este sa nu va raportati la alte persoane, cu siguranta fiecare parinte cand ia o decizie se gandeste la binele copilului insa, decizia trebuie luata in urma unor informatii corecte(ce inseamna aceasta vaccinare, la ce pericole ne expunem daca nu o efectuam sau ce efecte adverse ne asumam); la toate aceste intrebari, medicul care a urmarit fetita va poate raspunde mult mai la obiect decat o pot face eu. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, vin la Dumneavoastra aici spatamanal pentru ca am doi copilasi si mereu gasesc aici raspunsuri la multe din probleme si intrebari. Nu am reusit niciodata sa va multumesc. Si eu va multumesc pentru timpul si munca Dumneavoastra.
Noi suntem in Cehia si de curand am vaccinat fetita in varsta de cinci ani. I s-a facut vaccin infarix. cred ca este vorba de vaccinul DTPa Vaccin diftero-tetano-pertussis. Celelate vaccinuri au fost facut in Romania la timpul normal, au fost vaccinuri cumparate tot infarix. Acum am descoperit ca acest vaccin se face la varsta de sase ani dupa schema de vaccinare din Roamania. daca este asa, este o problema ca i s-a facut mai devreme cu un an?
A avut si ceva efecte adverse febra, tuse destul de suparatoare dar acum este spre bine. Medicul care ne supravegheaza copiii este pediatru.
va multumesc
monica
Buna ziua,
Schema de vaccinare difera de la tara la tara insa in principiu include aceleasi vaccinuri; in romania pana anul trecut doza de rapel a fost la 4 ani insa s-a demonstrat ca durata de protectie este mai mare si, in prezent se face la varsta de 6 ani; nu este nicio problema ca l-ati efectuat la 5 ani, nu vor fi probleme. Va multumesc din suflet pt aprecieri iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna seara.am si eu o intrebare,trebuie sa vaccinez bebele de 6 luni dar acum are rosu in gat si doamna doctor pediatru ne-a dat sa luam 5 zile epitrim,efferalgan si picaturi pt nas preparate in fatmacie.si dupa cele 5 zile sa mergem la vaccin.nu este nici o problemaca luam tratament si facem vaccinul imediat?multumesc
Buna ziua,
Cu siguranta medicul va examina copilasul inainte de vaccin si va decide daca acesta este oportun sau nu. Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna seara.
Am un baietel de 7 luni si jumatate. Iam facut toate vaccinele pana acum. Ultimul lam factut la 4 luni si jumatate.
cel pt 6 luni inca nu lam facut. Cand a trebuit sa il facem a avut nasucul putin infundat si am ezitat.
Acum este prea tarziu sa-l facem?
Buna ziua,
Ideal ar fi sa fie facute conform schemei insa atunci cand exista motive intemeiate de amanare, se amana pana in momentul cand bebelusul este perfect sanatos; puteti sa-l faceti linistita, fara niciun fel de probleme.Sanatate va doresc si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
buna ziua!
fetitei mele nascuta pe 20 nov 2014 nu i- a fost facut in maternitate vaccinul antihepatita b- nu- l aveau. pe 20 luna asta ar trebui sa facem vaccinul de 2 luni, medicul de familie ne- a spus ca asta-l contine si pe cel atihepatita b si ca n- ar trebui sa- l mai facem separat. este normal? e prea tarziu sa- l facem si pe celalalt? daca nu, cat timp trebuie sa treaca intre ele?
multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua,
Schema de vaccinare pt virusul hepatitic b presupune 3 administrari la 0,2, respectiv 6 luni; daca din diverse motive, nu s-a facut la nastere, se poate face cel de 2 luni insa aceea se considera prima doza, urmand ca peste 2 luni sa faceti o alta doza si apoi, la 6 luni de la prima doza, inca o administrare.
Buna ziua,
Baietelului meu de 9 luni si jumatate,i s-au facut vaccinurile de 2 si 6 luni,iar acum am fost chemata de medicul de familie pentru a-l primi pe cel de 4 luni.Este ok daca se face vaccinul de 4 luni dupa cel de 6 luni,si daca da ,atunci vaccinul care se da la 1 an ar trebui decalat astfel incat intre cele 2 vaccinuri sa existe o perioada de 6luni?
Buna ziua,
Este foarte bine ca s-au facut cele de 2 si 6 luni, acestea contin si vaccinul impotriva hepatitei b, schema de vaccinare recomandata fiind de 0-2-6 luni; puteti face linistita vaccinul la varsta asta; cel de 1 an, cel mai probabil se va efectua conform schemei nationale.Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, m am decalat cu vaccinarea bebelusui meu …ala de 2 luni la 4 luni ala de 4 luni la 6 luni si ala de 6 luni cand am mers să l fac acu la 11 luni (mentionez ca m am decalat asa de mult cu vaccinarea ultimului din cauza ca mai am băietel care merge la grădiniță si a mai avut raceli usoare pe care le a dat si lui asta mic si m a tot intors doctorita acasa temandu se să l faca pe motiv că dacă raceste ),dar doctorita mi a trecut in carnetul de vaccinare la vaccinul de 4 luni ca l ar fi facut si pe ala de 6 să nu fie probleme pentru ele ,am asistat la discutia lor cum ca sa treaca si vaccinarea de 6 luni sa fie in grafic ,dar acuma cand am mers sa l faca nu a mai vrut spunând că odată ce e trecut pe fisă ca facut înseamnă că e facut si nu l mai face Cu toate ca eu stiu sigur ca asta de 6 luni nu e facut .
Atunci doctorita a propus sa vin la un an sa mi faca un vaccin si altul la o luna sa compenseze daca nu l are pe asta de 6 luni.intrebarea mea este e buna noua schemă propusă de doctorita?
Buna ziua,
Nu am inteles motivul pt care s-a procedat asa; in mod normal se trece in carnet vaccinul efectuat, se mentioneaza seria iar prospectul si cutia in care s-a aflat vaccinul se inmaneaza parintilor; de asemenea, se noteaza in fisa copilului data vaccinarii cu aceeasi serie trecuta in fisa; fiecare vaccin se elibereaza dupa cnp-ul copiilor deci nu vad cum o sa va dea vaccinul la varsta de 1an; recomandarea mea este sa clarificati situatia cu medicul de familie; legat de decalare, aceasta nu este o problema, se amana vaccinarea in starile de boala. Va doresc numai bine iar daca mai sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna seara, am o fetita de aproape un anisor si urmeaza sa-i fac vaccinul de un an dar am tot auzit pareri contra despre vaccinul Ror si nu stiu ce sa fac. vroiam sa va intreb daca cele 2 vaccinuri de la 1an se vor face in aceasi zi? si daca este bine acest lucru? va multumesc
Buna ziua!Baiatul meu a fost inscris in clasa I fara a frecventa clasa pregatitoare. Am inteles ca elevii de clasa pregatitoare (6 Ani) au fost vaccinati, iar copilul meu nefiind real in clasa a fost omis. Am semnalat problema medicului de familie, dar pana acum nu mi-a datun raspuns. Ce maipot face pentru a beneficia de vaccin? Multumesc!
Buna ziua,
La 6 ani se face rapel la DTP, rapel care pana anul trecut era efectuat la varsta de 4 ani; este posibil ca baiatul dvs sa-l fi efectuat la varsta de 4 ani conform schemei vechi; aici doar medicul de familie va poate lamuri, este cel care are evidenta tuturor vaccinarilor; daca nu s-a efectuat, luati legatura cu medicul scolar si, la organizarea urmatoarei campanii scolare de vaccinare va fi inclus si baietelul dvs!
Buna ziua! Baietelului meu nu i s-a administrat vaccinul antihepatita b in maternitate deoarece nu era, acum are 7 luni a primit vaccinurile de 2, 4 si 6 luni si medicul de familie ne-a chemat sa ii faca vaccinul antihepatita b(cica acum l-au primit). Mai are vreun efect acum dupa 7 luni, nu are efecte adverse?
Buna ziua,
Vaccinul de 2 luni, respectiv cel de 6 luni contin si componenta pt hepatita b; in mod normal, ar trebui sa fie administrat la 0-2-6 luni; daca s-a administrat prima doza la 2 luni este corect sa se administreze acum din nou. Sanatate va doresc!
Buna seara . Am o fetita de 7 ani , care a fost vaccinata cu ROR . Imediat dupa vaccin , cand am ajuns acasa(aproximativ 1 ora ), a inceput sa aibe frisoane , dureri de cap, de burtica, si mai pe seara temperatura si tuse productiva . Aceste simtome le are de 5 zile , iar temperatura in fiecare seara . Medicul de familie ne-a dat antibiotic, debridat si sirop de tuse , pe motiv ca avea un inceput de raceala la momentul vaccinului si care , dupa vaccin s-a agravat . Medicul la care am facut vaccinul , nu stie care ar fi cauza, pe motiv ca reactii adverse nu s-au mai intalnit la acest vaccin de 5 ani .Totusi ne-a dat o reteta cu Aciclovir . Deja este a 5 -a zi , cand fata mea , cu tot cu tratament,prezinta dureri de cap , de burtica si temperatura in fiecare seara . As dori sa stiu care este parerea dvs. Ar putea fi reactie adversa la vaccin? Cat credeti ca mai dureaza aceste simtome? Ce ar mai fi de facut?
Buna ziua,
Putin probabil sa fie de la vaccin din moment ce au aparut atat de repede dupa vaccinare; vaccinul se face intramuscular si dureaza pana cand organismul reactioneaza; in mod normal la 6-8 ore, uneori si mai tarziu apar reactii adverse,cel mai adesea febra; la RoR, reactiile adverse apar in general din ziua 5-a de vaccinare si se pot intinde pe durata a 2 saptamani; vorbim de reactii usoare(febra, simptome de raceala, sau chiar o eruptie la nivelul pielii) in situatia dvs se asociaza si simptome respiratorii, motiv pt care tind sa cred ca, in momentul vaccinarii era deja “racita”; daca nu evolueaza bine, ar fi indicate analize de sange si sau urina, pt a cauta cauza febrei persistente;va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.
Am o nelamurire in legatura cu BCG-ul…fetita mea are un an fara doua saptamani, a facut BCG-ul in maternitate…insa nu a facut nicio crusta, are doar un punctulet mic putin rosiatic…niciun pediatru, doctor nu s-a uitat la acest vaccin la nicio vizita, si nici nu am stiut sa intreb. Acea crusta este obligatoriu sa se formeze? sau daca a ramas acel semn, micut ce-i drept, este in regula? Precizez ca inainte sa raman insarcinata am urmat tratament impotriva Tuborculozei (6 luni), dar m-am vindecat…
Multumesc!
Buna ziua,
Este un “semn” care trebuie monitorizat; mai exact, trebuie urmarit la fiecare vizita, si, se consemneaza in fisa pacientului daca aceasta exista sau nu; daca nu exista sau este slab vizibila, medicul curant poate trimite copilasul la dispensarul teritroial de pneumologie unde se face IDR(un test) pentru a vedea daca exista sau nu anticorpi; daca nu, atunci se efectueaza revaccinare; luati legatura cu medicul curant si discutati despre aceasta “cicatrice”. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Fiul meu are 3 luni si nu a facut decat vaccinul antiTBC in maternitate iar cel antihepatic nu-l aveau in spital.La o luna a facut dermatita atopica si de atunci ii tot revin bubitele, iar medicul dermatolog nu ne-a recomandat sa ii facem niciun vaccin pana nu se vindeca. Dar aceasta dermatita este cronica si nu stiu cand o sa scapam de ea. Adica ar putea sa o aiba si la un an si la 12 ani si.. toata viata.
Intrebarea mea este pana cand putem sa-i facem vaccinul antihepatic si daca il influenteaza pe copil in vreun fel acest lucru.
Sau ce ar trebui sa facem? pt ca medicul pediatru nu ne face vaccinul deoarece dermatologul i-a specificat sa nu-l faca.
Buna ziua,
Asa cum ati mentionat dermatita atopica nu se vindeca ci doar se amelioreaza; in situatia dvs trebuie pus in balanta ce riscam daca amanam vaccinul, versus ce reactii pot sa apara daca le efectuati; dermatita atopica avand o importanta componenta imunologica se poate reactiva ori de cate ori apare un conflict imunologic(vaccinare, infectii respiratorii/digestive, etc); pe de alta parte, lipsa protectiei pentru TBC presupune riscuri uriase de a contacta infectia avand in vedere frecventa acesteia in romania; eu am multi copilasi cu dermatita atopica(unii cu forme chiar severe) insa nu am recomandat niciunuia renuntarea la vaccinuri, cel mult temporizarea 1-2 saptamani pana “linistim” un pic dermatita; se ia in calcul si o alta parere dermatologica; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună ziua! spuneti-mi,va rog,dacă ați mai întâlnit situația aceasta.copilul meu,14 luni,are alergie de contact (cred ca se numeste)la ou.daca îl atinge crud,apoi pune mana pe fata îi apar bubițe, am mai pățit odată și S-a înroșit fata pe unde atinsese se se umflase de am fost la urgenta și I-a făcut injecție. Noi trebuia sa mergem sa facem vaccinul de un an și ror,dar cred ca nu mai bine sa facem ror.la ou preparat termic nu are nimic.ce mă sfătuiți? În cazul copiilor cu alergie la ou Cum se procedează, Cum sunt protejați împotriva bolilor prevenite de acest vaccin? Mulțumesc!
Buna ziua,
Este posibila o dermatita de contact insa trebuie exclusa o alergie “generala”; chiar daca dupa consum de ou fiert nu apar niciun fel de reactii trebuie efectuata analiza de snage pt a confirma/infirma o eventuala sensibilizare la ou; personal, copiilor cu suspiciune de alergie l ou(galnenus/albus) recomand analize in acest sens inainte de efectuarea vaccinarii.
Eu nu mi-am pus foarte multe întrebării în legătură cu vaccinul pana când am aflat ca trebuie amânat cel de 4 luni, nefiind primit de către medicul de familie. Acum mă întreb dacă sa îl cumpăr eu sau nu,și daca îl cumpăr contează firma? Acum am tot citit ca cele gratuite de la stat nu ar fi foarte sigure?Mulțumesc!
Buna ziua,
Au fost ceva probleme cu distribuirea vaccinului de 4 luni insa intre timp am inteles ca s-au rezolvat; mai mult, de la 1 aprilie s-a schimbat schema de vaccinare; este indicat sa va sfatuiti cu medicul curant in ceea ce priveste schema de vaccinare; legat de vaccinurile gratuite, pot spune cu certitudine ca sunt la fel de sigure ca si cele contracost.
Buna ziua,
Am un baietel de 4 luni si jumatate si as dori sa stiu cum sa procedez in conditiile in care nu a facut niciun vaccin.La 3 luni a fost operat la inima si medicul cardiolog mi-a recomandat sa nu ii introduc mai mult de 3 tulpini in acelasi vaccin.Stiu ca vaccinul de hepatita B, exista separat dar restul?Schema de vaccinare o putem incepe dupa varsta de 6 luni.Exista vaccinuri singulare, produse de o firma cu experienta?Multumesc!
Buna ziua,
In situatia dvs trebuie stabilit un program “special” de vaccinare; nu cred ca se impune administrarea singulara a tulpinilor, am in evidenta copilasi cu interventii chirurgicale complexe la care s-a respectat programul de vaccinare(dupa corectia malformatiilor si recuperarea dupa interventii); este indicat sa va sfatuiti cu medicul pediatru care va monitorizeaza pentru alegerea momentului oportun in ceea ce priveste vaccinarea. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua. As vrea sa ma ajutati cu un sfat. Fetita mea, nascuta pe data de 08-11-14, a facut in maternitate doar antiTBC ,cel antihepatic lipsind in spital si facandu-l abia la 2 luni si o saptamana – pana atunci nu l-am gasit nici in farmacii – Marea problema e ca vaccinul pe care trebuia sa-l faca in mod normal la 2 luni, urma sa-i fie facut la 3 luni si o saptamana insa nici acel vaccin acum nu e de gasit si la sfatul doamnei doctor, asteptam de atunci sa i-l facem, avand in vedere ca acum fetita are deja 5 luni 🙂 Incep deja sa ma ingrijorez. Stiu ca vaccinurile si schema se poate recalcula in asa fel incat copilul sa fie vaccinat si mai tarziu, insa chiar asa de tarziu se mai poate vaccina fara sa existe urmari negative? Dumneavoastra ce m-ati sfatui? Sa ii fac chiar si cu aceste mari intarzieri vaccinul de la 2 luni sau sa sar peste si sa facem in continuare alte vaccinuri care trebuie facute in concordanta cu varsta copilului? Va multumesc anticipat
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa efectuati schema tinand cont de vaccinurile facute pana acum, asa cum v-a recomandat medicul de familie; nu sunt consecinte negative daca din “n” motive se amana; practic, cand va fi disponibil vaccinul(nu stiu ca in prezent sa fie ceva probleme) va face prima doza din vaccinul hexavalent(cel care trebuia sa-l faca la 2 luni); va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Cita protectie si imunizare ofera un vaccin din moment ce trebuie refacut si refacut si iar refacut la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 1 an?????
Buna ziua,
Protectia este foarte mare, dovada ca marea majoritate a acestor boli nu se mai regasesc din fericire in patologia pediatrica; asta, datorita vaccinurilor care au reusit sa stopeze epidemiile de difterie, poliomielita, tuse convulsiva care s-au soldat cu foarte multe decese in deceniile trecute; se administreaza mai multe doze tocmai pentru a determina o crestere progresiva a nivelului de anticorpi si astfel o protectie eficienta fata de aceste boli. Numai bine va doresc!
Daca la fiecare injectare se creeaza anticorpi la antigeni, cand se injecteaza rapelurile nu se creeaza anticorpi si la antigenii injectati anterior? Adica fiecare vaccin logic il anuleaza pe precedentul.
Buna ziua dna dr.
Am si eu o rugaminte.
Am Vazut in.articolul de mai sus ca se schimba schema de vaccinare. Fetita mea are un an ai si o luna si a fost vaccinata in maternitate la 2,4,6luni. Acum am vazut ca este alta schema. Eu miercuri o vaccinez vaccinul de 6 luni si ROR-ul. Dar am vazut ca acum nu se mai vaccineaza in aceeasi si zi (dupa noua schema)
Intrebarea mea este
1. Este periculis sa.i fac 2 intepaturi in acceasi zi?
2. Acum daca ii face vaccinul tot de la 2 si 6luni ptr ca cel de 4nu se gaseste ii dauneaza fetitei 4doze de hepatita b. ?
Buna ziua,
Nu este periculoasa nici administrarea a 4 doze de vaccin antihep b, la fel cum nu este periculoasa nici efectuarea a 2 vaccinuri in aceeasi zi;va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua am si eu o fetita de aproape 6 lunii …are facut doar vaccinul din materniate si cel de 2 lunii si Acela facut la 3 lunii binenteles cel de 4lunii mi se tot spune ca nu il au si ca deabea I sa fost trimis cel pt copii de 2 lunii deci vreau sa fac sesizare. Unde asi putea face asta ……..va multumesc
Buna ziua,
Eu ma ocup de medicina nu de astfel de probleme;imi pare rau ca intampinati astfel de probleme insa nu noi medicii suntem raspunzatori de asta; acestea se datoreaza aprovizionarii deficitare dar si schemei de vaccinare care este in curs de schimbare; sesizari puteti face la directia judeteana de asigurari de sanatate. Numai bine va doresc!
Buna ziua,
referitor la noua schema de vaccinare as avea si eu o intrebare. Am facut vaccinurile obligatorii la 2 si la 4 luni urmand ca acum sa -l fac pe cel de 6 luni. Intre timp a intrat in vigoare noua schema iar medicul de familie mi-a spus sa vin direct la 11 luni, pentru ca cel de 6 luni nu se mai face.
Problema e ca pe schema veche la 4 luni am facut Pentaxim, nu vaccinul hexavalent, asta insemnand ca voi scapa una din imunizarile contra Hep B. Este vreo problema sau cum se procedeaza? Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Pentru hepatita b sunt suficiente 3 administrari; bebe a primit in maternitate, la 2 luni si va primi la 11 luni; vechea schema continea tot 3 doze, prima in maternitate, a 2-a la 2 luni, respectiv a 3-a la 6 luni, vaccinul de 12 luni fiind fara componenta de hepatita b; deci, nu este nicio problema.
Buna ziua,
Vreau sa va cer un sfat. Fiul meu a implinitit 6 luni in aceasta saptamana si intra in noua schema de vaccinare. In cazul in care as reusi sa facem rost de vaccin credeti ca ar fi mai bine sa il facem acum sau sa asteptam pana la 11 luni conform cu noua grila?
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa respectati schema actuala de vaccinare si sa-l vaccinati la 11, respectiv 12 luni. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Cum de s-a schimbat schema? Care sunt criteriile? Si de ce sunt scheme diferite in tari diferite, cand vaccinurile sunt aceleasi (de la GSK, Sanofi etc.).
Fiecare tara are propriul program national de vaccinare; in general schemele sunt cam aceleasi,exista intradaevar diferente in ceea ce priveste varsta, insa acestea sunt nesemnificative.In plus, unele tari au incluse in program si vaccinuri care momentan in tara noastra sunt contracost(de ex cel pt rotavirus sau pneumococ)
Buna seara as avea si eu o intrebare am un bebe de 9 luni nu s.a nascut in Ro deci nu a facut vaccinul la nastere intre timp am venit in Ro si primul lui vaccin a afost la 3 luni dar cel de 2 dupa schema de aici, insa din moive de sanatate nu am mai facut nici un alt vaccin pana acum a facut si pneumonie pe la 5 luni si am tot amanat vaccinul.ce vaccin putem face la lunile astea tinand cont ca si acum mai facem tratament cu Ventolin spay.Multumesc
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa va sfatuiti cu medicul curant; acesta poate recalcula schema de vaccinarea, astfel incat sa fie incluse toate dozele cu intervalele libere corespunzatoare intre ele.
Buna seara.fetita mea are 2 ani si 1 luna.la 4 luni am facut ultimul vaccin.pe cel de 6 luni l am amanat din motive ca ne am mutat in alta tara,nu aveam acte…etc..la 1 an si 2 luni am revenit in Ro pt vacanta si m am dus sa vacinez fetita.pediatra mi a zis ca e tarziu si trebuie sa o iau de la capat.din motive nejustificate si din cauza multor articole citite,iar am amanat.acum pe 12 iunie am programare aici,in Belgia la vaccin.nu stiu care vaccin o sa il faca pt ca nu s a uitat in carnetul de vaccinari si mi a zis ca sunt diferite fata de Ro.in august noi venim definitiv in tara si intrebarea mea este daca mai ppt continua cu vaccinurile?adica sa i fac cel de la 12 luni la aproape 3 ani?? Va multumesc!
Buna ziua,
Cand va intoarceti in tara, luati legatura cu medicul curant; in functie de vaccinurile efectuate pana acum, acesta va stabili daca este necesara o reluare a schemei sau doar o completare a acesteia.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua.
Problema mea este urmatoarea. Suntem plecati in strainatate cu bebele care avea aproape 4 luni,acum are 9 luni.Nu am apucat sa ii facem vaccinul de 4 luni si nici urmatoarele dupa.Mai am sanse in a le recupera?avand in vedere ca mergem in august acasa,cand va face el un an. Mentionez ca unde stam acum nu am reusit nici acum sa dam de capat unde trebuiesc facute,ne trimit din usa in usa.
Multumesc.
Buna ziua,
Ideal ar fi ca imunizarea(vaccinurile) sa fie facute la timp, asta pentru a proteja bebelusul; acesta este motivul pt care se efectueaza atat de repede, sub varsta de 1 an(si dupa aceea) sunt mai vulnerabili; incercati sa gasiti o solutie, eventual sa le achizitionati contracost pentru a fi cat de cat in intervalul corespunzator intre dozele de vaccin; daca nu reusiti, in momentul in care va veti stabiliza, luati legatura cu medicul de familie pentru recalcularea schemei de vaccinare.
Buna ziua, d-na dr!
Am rugamintea de a ma ajuta cu info legate situatia fetitei mele si a vaccinurilor.
Maria, s-a nascut in 28.07.2014, deci are 10 luni si 3 sapt. Dintre cele “facultative” am facut rotarix la 2 si 4 luni, iar din cele “obligatorii” a efectuat vaccinul din maternitate, cel de 2 luni si cel de 6 luni; pt.ca cel de 4 luni (penta) nu a fost disponibil si recomandarea medicului a fost sa nu achizitionam nu l-a efectuat. In schimb ieri,la 10 luni si 3 sapt a facut din nou hexa. Sa inteleg ca a intrat in noua schema de vaccinare si acesta se suprapune vaccinului de 11 luni? Nu e vreo problema ca s-a inversat perioada de vaccinare si am facut hexa in loc de penta?
Conform noii scheme de vaccinare, urmatorul va fi ROR?
Care ar fi perioada “normala” in care Maria ar putea avea febra ca reactie adv? A facut vaccinul ieri pe la 16.30 si pe la miezul noptii a aparut febra (38,6)-am mers pe panadol baby-dar febra a aparut si azi. Tot post vaccin are si o iritabilitate marcata si i-a scazut pofta de mancare pana aproape la refuz atat a alimentelor cat si a laptelui praf. La ce ne putem astepta? Cat ar putea dura aceste rc adv?
Multumesc!
Buna ziua,
Daca fetita mea a facut rujeola sau rubeola la varsta de 6 luni mai este necesar sa mai facem vaccinul ROR la 1 an?
Va multumesc
Buna ziua,
Vaccinul este pentru 3 boli diferite: rujeola/oreion/rubeola; daca pana la varsta de 1 an copilul le-a facut pe toate(dovedit prin analize de sange, mai exact, anticorpii care sa ateste ca a trecut prin infectie) nu mai este necesar. Putin probabil insa sa se intample asta, in fericire, datorita acestui vaccin cazurile au scazut si probabilitatea de a face toate cele 3 boli in primul an de viata este foarte mica
Buna seara,
Nu va suparati doamna doctor am si eu o nelamurire si as vrea sa aflu parerea dvs.
Fetita mea face doua luni si va face vaccinul decontat de casa de asigurari insa am optat sa-i facem si prevrnar 13.Medicul pediatru ne-a comunicat ca trebuie facut in aceiasi zi, este adevarat ca nu este bine sa le faca pe amandoua in aceiasi zi?Cineva apropiat mi a dat un link si acolo scria ca in copil la 7luni a murit facandu-le pe ambele in aceiasi zi dar nu era de la noi din tara.Acum stau cu frica si ma gandesc daca sa-i l mai fac pe cel optional.
Va multumesc din suflet si astept un raspuns din partea dvs.
O seara buna.
Buna ziua,
Cele 2 vaccinrui pot fi facute impreuna fara niciun fel de problema; in marea majoritate a tarilor(acolo unde vaccinarea antipenumococica este inclusa in rpogramul national) se efectueaza concomitent; aveti mare grija de unde va informati mai ales in ceea ce priveste vaccinurile; curentul antivaccinare este foarte puternic insa nu se bazeaza pe informatii dovedite stiintific, doar pe dramele unor parinti(unde nu s-a satbailit nicio relatie cu vaccinul); zilele acestea, a murit un copilas de difereie…in Spania, unde, in ciuda eforturilor medicilor a surventi decesul…baiatul nu era vaccinat si este primul caz dupa 28 de ani. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, am o fetita care in mai a implinit 1 an si i s-a facut doar vaccinul Ror. Mentionez ca a facut vaccinul din maternitate apoi la 2,4 si 6 luni.Imi puteti spune va rog de ce unii doctori fac la 12 luni vaccinul dupa schema veche? Multumesc
Buna ziua,
Nu as putea sa va ofer un raspuns, fiecare medic decide asa cum considera, asumandu-si totodata deciziile respective; noua schema de vaccinare a “prins” unii copilasi deja vaccinati dupa schema veche iar in aceste situatii, medicul de familie a decis cum anume sa procedeze. Asadar, cred ca dansa/dansul sunt in mai in masura sa va raspunda. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna dimineata, am o mare nelamurire in privinta vaccinurilor, am facut urm vaccinuri :1. cele din maternitate, 2. la doua luni, 3. la 4 luni, 4. la 6 luni, 5. la 1 an in manuta. Am inteles de la alti parinti ca ar trebui sa mai facem unul si in picior tot la varsta de 1 an dar medicul nostru de fam a spus ca ne mai vedem la 5 ani pentru urm vaccin. Mentionez ca copilul are un an si o luna, si inca ceva in urma vaccinului de la un an copilul refuza mancarea.
Buna ziua,
Noua schema de vaccinare(a intrat in vigoare la 1.04.2015) prespune DTP-VPO(vaccinul din picior) la 2,4, respectiv 11 luni, mai exact 3 doze; la 12 luni se face doar ROR; pana la 1.04 se efectua si la 6 luni insa studiile efectuate au demonistrat ca sunt suficiente 3 doze, urmand ca la 6 ani sa se efectueze rapel(revaccinare); asadar, in situatia dvs medicul a procedat corect; lipsa apetitului nu cred sa fie in relatie cu vaccinarea, mai degraba cu temperaturile crescute si cu interesul pentru activitatile motorii. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara, va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns.In 30 iunie i- am facut fetitei mele vaccinul de 4 luni, ea avand 4 luni si 20 de zile. Pana atunci fetita daca ii dadeai mainile se ridica, daca statea pe mine si ii tineam mainile se ridica si era foarte incantata dar acum nu mai vrea, inca se da in spate si nu mai vrea sa se ridice. De asemenea isi incoarda spatele foarte tare. Sa fie oare de la vaccin sau e doar o etapa. Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu un raspuns, sunt disperata. Va multumesc!
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat; situatai descrisa de dvs este normala, cu atat mai mult cu cat, achizitiile descrise sunt precoce pt varsta fetitei; am convingerea ca acum a evoluat mult din punct de vedere motor si nu mai sunt motive de ingrijorare. Va doresc sa cresteti mari iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
buna seara,
va rog sa-mi spuneti daca fetita mea care a fost vaccinata dupa schema veche are in continuare protectie impotriva taieturilor,etc, pt ca nu a mai facut dtp la 4 ani,il va face la 6 ani.ea acum are 5 ani,este acoperita de ultimul vaccin dtp care a fost facut la 1 an?
va multumesc!
revin, are facut dtp ul la 2 luni,4 luni,6 luni si 1 an,este acoperita pana la 6 ani cand am vazut ca se face iarasi acest vaccin? acum are aproape 5 ani.
va multumesc,multa sanatate!
Buna ziua,
Este “acoperita” pana la urmatorul rapel; as face insa o mentiune importanta: in cazul unr taieturi profunde sau cu obiecte ruginite sau in cazul muscaturii de caine este important un consult la boli infectioase, medicul va decide daca este necesara o vaccinare suplimentara(antitetanica). Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
multumesc mult pt raspuns,multa sanatate!
Buna ziua,
Baietelul nostru a primit vaccinul de un an;in seara cu vaccinul a facut o febra destul de mare si anume 39,8; la sfatul medicului i-am dat antitermice nurofen si paracetamol supozitoare, insa febra scade la 40-50 de minute dupa administrare si revine, (cea mai mica temperatura de pana acum a fost 38,2 si nu are o constanta in a creste sau a scadea)abia in dupamasa aceasta vor fi cele 48 de ore de la vaccin. Cum putem scadea febra? ni s-a spus sa mergem in urgenta daca nu scade. V-am scris in speranta ca veti apuca sa cititi mesajul si putem face ceva sa evitam uregntele si spitalul 🙂 Multumim ptr ca existati, sunteti de un maaaare folos!!
Buna ziua,
Imi pare rau de raspunsul intarziat; am convingerea ca lucrurile s=au rezolvat si sunteti bine sanatosi; va multumesc din suflet pentru aprecieri si va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua,
va multumesc pentru raspunsul dat in 04.07.2015.
Cu mare drag!, va mai astept ori de cate ori mai aveti nevoie!
Buna ziua,
Am o fetita de 4 luni si 2 saptamani. La 2 luni si 3 saptamani i-am facut vaccinul, nu a facut febra, insa a plans exagerat de tare aproximativ o ora, pana la epuizare. Doctorita era si ea speriata. Odata ajunsa cu ea acasa a adormit cca 30 de minute si iar a inceput sa planga, zbiera, tipa, toata s-a invinetit … I-a scazut apetitul si nu isi misca piciorusul. Asta a tinut o saptamana. Acum se apropie vaccinul de la 4 luni. Va rog sa ma credeti sunt extrem de ingrijorata. Ce sa facem? Sa-i mai fac sau nu alt vaccin. Fiica-mea a ramas cu sechele. Plange neconsolabil de fiecare data cand cineva strain se apropie de ea si o atinge.
Va multumim anticipat!
Buna ziua,
Din relatarea dvs nu am inteles exact care dintre simptomele enumerate au durat o saptamana; agitatia si nelinistea, diminuarea apetitului, unle tulburari de somn, sunt reactii oarcum normale, alaturi de inrosirea sau chiar umflarea locului unde s-a efectuat vaccinul; nu am inteles insa exact ce inseamna “nu si-a mai miscat piciorul”; daca si acest aspect a fost de durata(o saptamana cum mentionati) nu este o reactive “normal” si v-as sfatui sa luati legatura cu un medic epidemiolog/infectionist pt recomandari suplimentare; de asemenea, nu am inteles exact ce inseamna”a ramas cu sechele”….probabilitatea e infima, la aceasta varsta mica creierul nefiind dezvoltat, nu exista memorie de scurta durata, dovada ca, are reactie de respingere a tuturor persoanelor, ceea ce noi numim anxietate de separare/sociala tipica acestei varste; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara , copilul meu in varsta de 2 ani si 9 luni are doar vaccinurile din sital la nastere si cel de 2 luni. Deoarece cu 2 saptamani inainte vaccinului de 4 luni a inceput sa se inflameze foarte tare BCG , dar nu era ceva obisnuit asa ca am fost trimisi sa ii facem un IDR cand ne am dus la citit IDR nu era chiar bine avea o infectie in organism asa ni sa spus am fost sfatuiti sa amanam vaccinul dupa care sa ii mai facem un IDR si inca unul si inca unul aproape un 1 de zile am tot facut IDR si binenteles multe alte analize boli infectiose etc . Intr un final am rezolvat problema si am avut acordul sa incepem vaccinarea dar cum niciodata o problema nu vine singura a aparut un ganglion foarte mare la gat langa maxilar era atat de tare parca era un os a cazut tema vaccinarii si am inceput sa facem di nou analize nimeni nu spunea nimic nu stia nimeni ce are de unde si de ce intr un final am ajuns la un doctor recomandat foarte bun si a reusit sa ne spuna ce are am facut un tratamen si a disparut in timp exact cum a spus . Acum am primit acordul de la domn doctor in scris ca putem incepe vaccinare dar doamna doctor pediatru nu are vaccinurile de aproape 6 luni daca nu mai mult o sun si o intreb au venit raspunsul este nu de fiecare data. Acum nu stiu care este motivul pentru care spune ca nu are eu sunt foarte speriata nu stiu ce sa fac daca este bina sa le mai fac primesc sfaturi pro si contra eu vreau sa fac ce este mai bine pentru copilul meu dar nu stiu ce este mai bine nu stiu pana la ce varsta se pot face daca este prea mare acum .. astept un raspuns va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Recomandarea mea este sa va adresati unui medic infectionist si/sau epidemiolog care va stabili noua schema de vaccinare; nu cunosc sa fie atat de mult timp lipsa vaccinurile, au mai fost cateva saptamani, poate ciar 1-2 luni probleme in achizitionare insa 6 luni este cam mult; va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Am o nelamurire si as vrea sa apelez la sfatul d-voastra. Acu 2 zile i s-a facut fetitei mele vaccinul de 11 luni. astazi a inceput sa se infecteze putin..si zona e putin rosie..pana acum nu am patit asa ceva la celelalte vaccinari. Este o reactie normala?
Multumesc!
Buna ziua,
Roseata si umflare la locul injectie sunt reactii normale dupa vaccinare; infectia insa nu este…nu stiu ce intelegeti prin infectie, cum arata excat zona dar, daca exista puroi este indicat sa mergeti la medic; pana ajungeti aplicati local comprese reci, eventual un unguent pe baza de arnica care scde inflamatia. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari,le astept cu drag!
Buna ziua,
Multumesc pentru raspunsul d-voastra. Cand am zis infectie m-am referit la un punct alb in locul unde s-a facut injectia. am aplicat comprese si maine voi vorbi cu medicul de familie..sper sa fie in regula..
Va multumesc!
buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este in regula schema de vaccinare a fetitei mele,acum in varsta de 5 ani.la 2 luni a facut euvox b plus pentaxim, la 4 luni pentaxim si la 6 luni infanrix hexa. la 6 luni i-am cumparat noi vaccinul,de aceea va intreb daca e in regula vaccinarea antihepatita,avand vaccinuri de la firme diferite. si la nastere a facut prima doza de antihepatita b.deci ea a facut acest vaccin asa cum era schema corecta,nastere,2 luni,6 luni,dar sper sa nu fie probleme datorate firmelor de vaccin diferite.
va multumesc mult!
Buna ziua,
Schema este complete si nu este niciun fel de problema ca sunt firme diferite; sanatate va doresc!
Bună ziua,
Doamna doctor baietelul meu are făcute toate vaccinurile mai puțin rapelul de la 6 luni care trebuia făcut la 1 an. La 1 an am făcut ror și dr.pediatru mi-a sugerat sa fac rapelul de la 6 luni la 1 an și 3 luni. Pentru ca băiețelul meu a avut e-coli am amânat vaccinul. La 1 an și 4 luni mi s-a spus ca este prea târziu pentru vaccin. Îmi puteți spune ce înseamnă prea târziu? Nu își mai face efectul sau este alta cauza?
Multumesc.
Buna ziua,
Cred ca la mijloc este o neintelegere; nu stiu exact care schema ati urmat-o, mai exact ce anume a facut pana in acest moment; cel mai indicat este sa mergeti la medicul de familie cu carnetul de vaccinari pentru clarificarea problemei; pentru ca acest vaccin sa ofere protectie cat mai mare e nevoie de o vaccinare primara(2 injectii la interval de 1-2 luni, respectiv vaccinarea de rapel, care se efectueaza la cel putin 6 luni de la ultima vaccinare;va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua d-na doctor. As vrea sa va adresez o intrebare legata de vaccinul ROR care se administreaza la 1 an. Baietelul nostru s-a nascut prematur, la 7 luni si a avut greutate foarte mica la nastere. A implinit de curand 2 anisori si a facut toate vaccinurile pana acum, mai putin vaccinul ROR si am vrea sa stim daca este inca recomandat sa ii fie administrat, avand in vedere ca a depasit cu mult varsta recomandata de vaccinare.
Multumesc anticipat pentru raspuns si pentru toate sfaturile utile pe care ni le dati. Sunteti un real ajutor!
Cu Stima,
Mihaela
Buna ziua,
Puteti sa-l faceti linistita la aceasta varsta; varsta de 1 an, este varsta recomandata insa se poate face si dupa aceasta varsta fara niciun fel de probleme. Va multumesc din suflet pentru aprecieri iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Niciun vaccin nu oferaprotectie 100%, nivelul de anticorpi depinde foarte mult de fiecare persoana in parte,de boli associate, etc; protectia in cazul vaccinului impotriva hepatitei b este una foarte mare insa singura modalitate de a verifica cu certitudine sunt analizele de sange;nu facem asta de rutina decat in cazul in care in familie exista o persoana infectata sau copilasul provine dintr-o mama cu hepatita b(in general se stie la nastere si se administreaza suplimentar o doza de imunoglobuline); modalitatile principale de transmitere sunt prin sange/contact sexual/mama-fat, riscul de transmitere prin saliva este infim, cu atat mai mult cu cat(din fericire) cazurile de hapatita b la copil sunt foarte rare datorita vaccinarii inca din prima zi de viata. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
As dori sa va intreb daca este in ordine ca in aceeasi zi sa se administreze si vaccinul Hexacima si ROR-ul. Medicul fetitei mele insista ca e mt mai comod pentru copil. Va multumesc.
Buna ziua,
Da, se pot efectua simultan; intr-adevar “stresul” este mai mic, in acelasi timp sunt 2 intepaturi si nu la distanta de 1 luna.
Buna ziua! Ma bucur tare mult ca am gasit un site/blog (imi cer scuze doar ca nu am fost foarte atenta). Sunt mamica unei fetite de 3 luni. Inca nu i s-a administrat vaccinul de 2 luni pentru ca ne confruntam cu niste mucisori de aproape 1 luna. Am luat colargol, grip stop, aerosoli cu 0,4 adrenalina si 2,6 ser fiziologic, apa de mare. Toate i le-am administrat conform indicatiilor medicului pediatru. Am consultat din nou un medic orelist si i-a gasit laringele rosu. La indicatiile pediatrului i-am administrat panadol 2,5 ml la 12 ore si ii dau tantum protect. In 10 zile daca nu ii trec mucisorii mergem sa ii facem teste de alergie. Precizez ca este alaptata exclusiv la san. Creste si se dezvolta conform graficelor. Nu tuseste si nu face febra. Scaune normale. E fericita tot timpul si nu da semne ca se simte rau. Ii mai apar niste pete rosii pe piele si in unele parti se usuca pielicica. Petele dispar imediat. Ni s-a spus ca are dermatita atopica in urma unui consult vizual ca sa zic asa , avea putin sprancenele uscate. Foloseam pentru par si corp klorane, iar de la bioderma uleiul pentru masaj. Le-am schimbat cu cele de la avene ( corp si bar, iar pentru masaj balsam) pentru dermatita atopica. Ii spal hainutele cu dermalin… Oare sa incerc alte produse? Si inca o intrebare foarte importanta: ce influenta au alergiile in privinta vaccinarii? O zi buna!
Buna ziua,
Inainte de a face teste alergice as lua in considerare adaptarea mucoasei la mediu(mai exact grija mare la temperatura din camera- ideal 21 grade, resepectiv umiditate-ideal 60-70%); de luat in considerare si refluxul gastroesofagian(regurgitari/varsaturi, sughit frecvent) care poate determina supraproductie de muci prin refluarea unor cantitati mici de lapte in caile respiratorii; alergiile la mediu sunt extrem de rare la varsta asta; legat de dermatita atopica, diagnosticul este doar “vizual”, nu prea facem investigatii suplimentare decat daca suspicionam si o alergie alimentara asociata(la aceasta varsta prima suspiciune este de intoleranta la proteinele din laptele de vaca); personal consider ca sunt prea multe medicamente la o varsta atat de mica in lipsa unor simptome evidente de raceala(exceptand mucii); as lua in considerare o reevaluare pediatrica si orl;legat de vaccin, e prematur sa vorbim de alergii atata timp cat inca aceastea nu au fost stabilite;daca insa este vorba de dermatita atopica, aceasta poate fi exacerbata de vaccinare prin “conflictul” imunologic care apare; foarte rar insa, in formele severe de dermatita atopica este necesara o temporizare a vaccinarii. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua! Incep prin a va spune ca va multumesc din suflet! Bebe varsa… Are o varsatura zilnic… Nu stiu exact daca este din cauza sanilor care sunt foarte plini si ii vine lapticul cu jet… Sau daca este din cauza faptului ca este lacoma.. Mananca si cand nu ii trebuie numai de dragul de a sta la san. Oare de la ce pot fi varsaturile?
Varsaturile cel mai probabil se datoreaza refluxului dar poate fi si un flux al laptelui prea mare, combinat cu mancatul lacom care inevitabil determina inghitirea de aer; raman la parerea ca ar trebui cautata o alta cauza a mucilor inainte de a face teste alergice; incercati alaptare deasa, in pozitie semiinclinata, cu tinerea la verticala 15-30min dupa fiecare masa, eventual inclinarea patului la 30 grade;
Va multumesc din inima! O zi frumoasa sa aveti!
Buna seara, as avea si eu nevoie de o lamurire cu privire la vaccinare. Fetita mea este nascuta in ianuarie 2015, am facut vaccinul de la 2, respectiv 4 luni, insa pe cel de la 6 luni inca nu, pentru ca nu l-am gasit. Este vorba de infanrix Hexa. Conform noii scheme, cum anume vom proceda, il facem pe cel de la 11 luni sau il recuperam si pe cel de la 6? Multumesc anticipat!
Buna ziua,
In situatia dvs se va merge pe schema actuala, cu vaccin la 11, respectiv 12 luni.
Bună ziua, fetita mea are 4 luni jumate și nu a primit vaccinul de la 4 luni pentru că nu a fost trimis doctoriței de familie. E vreo problemă dacă îl primește la 5 luni?
Buna ziua,
Am inteles ca in marea majoritate a judetelor exista probleme cu vaccinul hexavalent; nu este nicio problema daca va fi amanat
Buna ziua! Fetita mea are 11 luni si o sa urmeze vaccinarea ROR. Sunt îngrijorată deoarece a fost diagnosticarea cu alergie la ou. A avut scaune cu sange ( a necesitat si internare) si a 2 a oara eruptie pe tot corpul. Pediatra care a vazut fetita a zis sa nu ii administrez vaccinul dar medicul de familie insista ca nu o sa fie nici o problema daca il administraza. Am citit si prospectul vaccinului si scrie ca este contraindicat persoanelor cu alergie la ou.Cum credeti ca ar trebui sa procedez? Va multumesc!
Buna ziua,
Daca alergia a fost confirmata prin analize atunci se recomanda amanarea vaccinului; daca nu au fost efectuate analize, recomandarea mea este sa se faca testare pentru ou ca sa se stie cu certitudine daca sunt sau nu probleme.
buna ziua,
va rog sa-mi spuneti cat timp este un copil acoperit de vaccinul antihepatita b? noi nu avem nici un caz in familie,dar ma gandesc ca fetita merge in colectivitate,se mai zgarie la locurile de joaca,etc. stiu ca pt hepatita b se mai recomanda vaccin in jur de 18 ani,asta inseamna ca pana atunci este acoperita?
nu m-am gandit sa-i verific anticorpii,dar de cate ori i-am facut analize uzuale transaminazele erau in regula,deci nu sunt probleme.
va multumesc
Buna ziua,
Se considera ca dozele incluse in primul an de viata sunt cu efect protectiv inalt; doze suplimentare dupa varsta de 18 ani insa de cele mai multe ori dupa dozarea anticorpilor specifici; revenind la transaminazele normale, acestea, mai ales in cazurile latente de infectie cu virusul hepatitc b nu sunt relevante; nu consider necesar efectuarea anticorpilor decat daca in familie exista cazuri de hepatita b;va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Bună seara! Este în regula dacă se face mai întâi vaccinul ROR și după cel ce trebuia făcut la 11 luni?Copilul are un an și 2 săptămâni și medicul a zis sa-l facem pe acesta ca îl are și luna viitoare sau cand îl primeste pe cel în picior. O seara buna și mulțumesc anticipat.
Buna ziua,
Da, este in regula schema propusa de medicul de familie.Sanatate va doresc!
multumesc mult pt raspuns,sa inteleg ca acoperirea antihepatita b este pana in jur de 18 ani? adica vaccinurile facute in primul an in confera asa mult timp imunitate?
asa cum v-am spus,nu avem cazuri de hepatite in familie,dar ma gandesc la zgarieturi,rani,etc pe afara,parc,gradi,care pot deveni porti de intrare.
si va mai deranjez cu o intrebare: in luna noiembrie fetita ar fi trebuit sa faca ROR ul de la 5 ani,ea e nascuta in septembrie,dar in primul ror a fost administrat in noiembrie ,la 1 an si 2 luni. datorita unor raceli marunte,a faptului ca dna dr nu avea vaccinul la un moment dat,inca nu i-am facut rapelul. as vrea sa astept primavara,pt a nu mai fi risc de raceli,credeti ca aman prea mult?
multumesc,multa sanatate!
In schema de vaccinare sunt mai multe doze de vaccin antihepatitic, tocmai pentru a consolida numarul de anticorpi; ranile respective, daca apar, trebuie dezinfectate iar daca e vorba de obiecte taioase(cuie, sarme,etc) e bine ca rana respectiva sa fie vazuta de un medic pentru recomandari suplimentare;in ceea ce priveste ror-ul se poate amana pana in primavara cand sa speram ca virozele vor fi mai rare
Buna seara doamna doctor!
Va rog, care vaccin il recomandati la 2 luni – Hexacima sau Infanrix hexavalent? Si care ar fi argumentele?
Va multumesc?
Buna ziua,
Ambele varinate sunt in regula; il recomand pe cel care se distribuie gratuit(strict din considerente materiale).
Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie! Baietelul meu are 5 luni,dar nu i-a fost administrat nici vaccinul de 2 luni si nici cel de 4,deoarece medicul de familie nu le avea.Acum medicul a primit vaccinul de 4 luni…se poate face acesta ,chiar daca cel de 2 luni nu i-a fost administrat? multumesc!
Buna ziua,
Vaccinul de la 2 luni este acelasi lucru cu cel de 4 luni; asadar, se poate face fara probleme
Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti daca se pot face teste inainte de administrarea vaccinului.La vaccinul de la doua luni cu Hexacima a avut o reacție adversă de inrosire cu bubite pe toata partea stângă a corpului,nu a fost doar local,ci pe toata partea unde a fost vaccinata.Conform prospectului 1 la 1000 de cazuri.Mentionez ca eu sunt polialergica.
Va multumesc!
Buna ziua,
Se pot face diverse teste alergologice; pentru asta e nevoie sa luati legatura cu medicul curant care o sa va recomande ce anume se poate face(mai exact ce testari sunt disponibile pana in momentul de fata)
Buna ziua!Baietelul meu implineste 4 luni peste o saptamana si trebuie vaccinat!Intrebarea mea este daca bebelusul este putin racit,i se poate face vaccinul?Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Inainte de vaccinare bebe va fi consultat; daca medicul constata ca este sanatos, va fi vaccinat; in caz contrar, se asteapta vindecare virozei cu amanarea vaccinarii
buna seara, fetita mea a facut la 2 ani prima doza de vaccin ROR. Cu toate acestea la 3 ani a facut rubeola.
Mai trebuie sa ii facem cel de al 2-lea vaccin ROR la 5 ani?
Buna ziua,
Sincer ma indoiesc ca a fost rubeola…vaccinul are o protectie foarte mare; s-au facut investigatii in acest sens sau doar consult?…spun asta deoarece sunt foarte multe boli eruptive care seamana intre ele, uneori este dificil de facut diferenta intre ele, doar pe baza unui consult; si daca ar fi fost rubeola, vaccinul nu este doar pentru rubeola ci si pentru rujeola(cu potential de evolutie mult mai agresiv decat rubeola), respectiv oreion. Asadar, recomandarea mea este sa faceti si doza de rapel. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua, am o fetita de 4 luni jumate si inca nu a facut vaccinul de la 2 luni, pentru ca nu am gasit niciunde in tara acest vaccin. Intrebarea mea este: mai au efect aceste vaccinuri daca nu sunt facute la timp? Pentru ca ma gandesc foarte serios sa refuz vaccinarea, nu as vrea sa chinui copilul… am inteles ca vaccinul primit de medici, Hexacima, e acelasi lucru cu Infanrix, doar ca e dureros si atunci, daca tot nu l-au dat la timp, poate ca ar trebui sa nu il mai faca deloc. Va multumesc.
Buna ziua,
Bineinteles ca-si fac efectul; singurul dezavantaj este ca, in perioada de nevaccinare exista riscul de a contacta aceste boli; riscul e foarte mic din fericire insa, din pacate exista, au aparut cazuri de poliomielita/difterie/pertusis in europa; nu stiu de unde aveti informatia ca unul doare mai tare ca celalalt; ambele administrari sunt intramusculare deci este acelasi disconfort; sincer, preferam “chinuirea” copilului pentru o fractiune de secunda decat “nenorocirea” in cazul contactarii acestor boli; recomandarea mea este sa discutati cu un pediatru ideea de nevaccinare, pediatru care va poate spune ce nenorocire inseamna contactarea acestor boli si ce riscuri ne asumam prin refuzul vaccinarii. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
As dori sa va intreb,daca vaccinul ROR s-a facut intramuscular in mana stanga si nu subcutanat,la un baietel de un an si doua luni,e vreo problema?Multumesc anticipat.
Buna ziua,
In mod normal nu ar trebui sa fie nicio problema, organismul produce oricum anticorpi impotriva celor 3 virusi.
Buna ziua o intrebare am.si eu…daca nu vreau sa fac vaccinele bebelusului meu ce se poate intampla? La modul nu il pot inscrie la scoala de mare? Exista vreo lege prin care suntem obligati sa facem aceste vaccine? Eu unul nu prea sunt deacord cu ele…va multumesc
Momentan nu exista o lege privind obligativitatea lor; este insa un proiect de lege si cu siguranta in anii ce urmeaza va intra in vigoare; recomandarea mea este sa va informati corect asupra bolilor ce pot fi prevenite prin vaccin; as enumera doar POLIOMIELITA(sunt cazuri in ucraina), DIFERIA(caz recent in Spania dar si Danemarca), Pertusis(cazuri in Germania), TETANOS, etc; acestea sunt boli extrem de severe cu potential letal,. boli pentru care si dvs ati fost vaccinat, boli care din pacate inca exista iar riscul unor epidemii severe este foarte mare. Sanatate va doresc!
Poliomielita din Ucraina a fost de la virus derivat din vaccin, scrie si pe situl OMS:
http://www.who.int/csr/don/01-september-2015-polio/en/
Asta ar fi mai degraba un argument impotriva acelor vaccinuri.
Va multumesc pentru raspuns si va doresc o seara frumoasa.
Buna ziua,
se poate face in acelas timp la varsta de 12 luni, vaccinul de 11 luni cu cel de 12 luni? Mentionez ca baietelul are dermatita atopica, acum in remisie insa ne temem ca de la atatea vaccinuri deodata sa nu reapara simptomele.
Multumesc.
Da, se poate; medicul care efectueaza vaccinarea decide daca le face impreuna sau separat; dermatita atopica se poate “activa” si daca ele sunt facute separat.
Buna seara
As dori sa va intreb ce sa fac cu baietelul meu de 1 an si doua luni(pe 7 februarie)?Nu are stabilitate pe picioare,merge tinut de o manuta dar ma asteptam sa plece singur avand in vedere ca pe langa mobila merge deja de vreo doua luni.Si nici nu prea vorbeste,spune tata,dada,dar nu spune deloc mama si nici nu foloseste doua silabe diferite intr-un cuvant.Mentionez ca am fost cu el la un dr psihiatru si pana acum e ok.Dar eu nu stiu ce sa cred.Intelege ce-i spun si imi aduce diferite obiecte daca ii cer.Si nici nu prea mananca.Are 10kg si 500g.Credeti ca e vreo problema cu el.Cum am putea ajunge la dv la o consultatie.Suntem din Arad.Va multumesc.
Imi cer scuze,pe 7 martie face un an si doua luni.
Buna ziua,
Fetita mea implineste 11 luni pe 25 martie si am fost chemate la medicul de familie pentru vaccinare. Intrebare mea este daca am putea inlocui vaccinul hexavalent gratuit Hexaxim cu Infanrix Hexa, in conditiile in care fata a fost vaccinata la 2 luni cu Hexacima si la 4 luni cu Pentaxim.
Multumesc!
Buna ziua,
Cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant in ce priveste schema de vaccinare; din punctul meu de vedere cele doyua produse sunt similare deci nu vad motivul pentru care ati achizitiona varianta contracost
Buna ziua,
Revin cu o intrebare referitoare la momentele imunizarii copiilor: fiica mea a primit vaccinul de 2 luni la cca. 4 luni jumatate (din criza de vaccinuri pe piata), iar acum, din acelasi motiv, la 6 luni jumtatate inca nu e vaccinata (cu cel pentru 4 luni). Aceasta diferenta mare de timp intre vaccinuri ma nelinisteste. Unii medici declara in presa din toata tara ca “Cand il faci la doua luni si dupa nu il mai faci la 4 luni, se strica toata schema si apar probleme. Practic, daca depasesti termenul, trebuie sa intepi copilul din nou, pentru ca altfel nu isi mai face efectul si copiii nu mai sunt imunizati pentru bolile respective”.
Ce sa mai credem noi, parintii? Medicul nostru pediatru ne-a asigurat ca e in regula sa o vaccinam, chiar daca nu ne putem tine de schema nationala (si nu din vina noastra!!). Daca trebuie sa relual procesul de vaccinare ca aceste vaccinuri sa fie valabile, nu cred ca exista parinti care sa fie de acord….
Va multumesc pentru raspuns.
BUNA ZIUA! FETITA MEA ARE 6LUNI SI O SAPT.A fost vaccinata doar la 2 luni, iar din cauza crizei de vaccinuri la 4 si 6 luni inca nu a fost.Stiti cand se vor gasi iar vaccinuri la medicul de familie(noi suntem din Bucuresti)?Daca nu a fost vaccinata la 4 luni acum e tarziu, mai au efect anticorpi de la 2luni?si am inteles ca la 6 luni nu se mai repeta, ca a fost scos. stiti cumva de ce? Mai au atunci efect vaccinurile?
Multumesc si astept raspunsul dvs.
Buna ziua,
Nu stiu cum este situatia in Bucuresti insa la Cluj s-a reluat vaccinarea, au fost distribuite vaccinurile si de cel putin 2 saptamani copilasii sunt chemati pentru vaccinare; schema actuala de vaccinare e cu 3 doze in primul an: 2,4, respectiv 11 luni si asigura protectie foarte mare;daca se efectueaza acum vaccinul de 4 luni va fi suficienta protectie care va fi intarita cu revaccinarea la 11 luni. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara. Reiau o întrebare pe care nu am reușit sa o postez. Copil ce face rujeolă la opt luni, nu a fost vaccinat cu ror la un an întrucât medicul nu a știut sa.mi spună daca e posibil sau nu in acest caz, acum are cinci ani si actualul medic de familie a spus ca nu crede ca ar fu probleme…eu ce sa fac? Se vaccinează sau nu copiii ce fac boala ? In ror e si cel pentru oreion iar copilul e băiețel.
Vaccinul se poate face si daca copilasul a avut una din bolile pentru care vaccinul protejeaza; mai mult, daca nu s-au facut analize clare(anticorpi) care sa dovedeasca cu certitudine rujeola nu se poate spune exact daca a fost sau nu rujeola; sunt foarte multe boli eruptive care “seamana” intre ele; clinic(prin consult) noi ridicam suspiciunea unei boli eruptive; cu certitudine stim doar prin analize. Asadar, puteti linistita vaccina(e chiar indicat, tinand cont de celelalte doua boli pentru care vaccinul ofera protectie)
Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna seara,
Doresc sa aflu mai pe larg reactiile adverse in urma vaccinarii ROR!
Auzisem ca la cei cu dermatita atotipica e contraindicat!
Cum putem stii la 1 an daca copilasul este alergic la ou daca noi i-l introducem dupa 1 an cu tot cu albus conform recomandarilor in diversificare?
Buna ziua,
Toate posibilele reactii adverse sunt prezentate in prospect; nu este contraindicat la pacientii cu dermatita; la acesti pacienti daca se suspicioneaza alergii alimentare(la proteinele din lapte, ou, etc) se fac investigatii cu mult inaintea varstei de 1 an, investigatii utile in primul rand pentru “conducerea” diversificarii; albusul de ou se introduce cu precautie in jurul varstei de 1 an, sau chiar dupa varsta de 10 luni daca pana la acea varsta nu exista niciun fel de suspiciune de intoleranta alimentara(au fost “testate” si alte alimente cu potential alergienic ridicat si nu au aparut niciun fel de manifestari); in situatia dvs, cel mai indicat este sa va sfatuiti cu medicul curant care stie evolutia copilasului, forma de dermatita si daca se ridica sau nu suspiciuni de intolerante alimentare.Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua,
Va rog spuneti-mi si mie daca copilul face Priorix la 4 ani si 8-9 luni cam asa, la cat timp dupa Priorix pot sa ii dau Bromhovaxon?
Mentionez ca I-am mai dat Bromhovaxon (10 pliculete /10 zile puse in lapte un pic caldut) cand avea copilul 1 an si 2 luni impreuna cu Colostrum si a fost foarte bine nu a mai racit deloc in perioada aia 1 an jumatate – pana pe la 3 ani .Multumesc f mult.
Buna ziua,
Dupa 2 saptamani de la vaccinare puteti incepe fara probleme cura cu bronchovaxom, dupa aceeasi schema, un plic pe zi, 10 zile pe luna, 3 luni consecutiv. Sanatate va doresc!
Va rog sa-mi spuneti daca e recomandat sa se faca vaccinul de 11 luni si cel de un an odata. Multumesc.
Buna ziua,
Da, se pot efectua simultan
Mulțumesc ptr răspuns.s.a făcut analiza ptr rujeola. Inițial au crezut ca e alergie medicamentoasă apoi cd a devenit roșu ca racul contagioasele au trimis la Iași proba de sânge. In pediatrie l.au tratat cu antibiotice.. Crezând ca nu e rujeola….poveste lungă, opt zile de febră erupție punct lângă punct si doar un medic care l.a zărit pe holul spitalului a spus ca are rujeola….medicul curant i.a făcut cefatoxina, gentamicina.. Deci cf analizei a fost rujeola. O sa fac vaccinul la cinci ani. Va mulțumesc din suflet
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare, intrucat sunt purtatoare a virusului Hbv si urmeaza sa nasc in 3 saptamani… problema este ca nu se gaseste pe piata si nici in spitale vaccinul euvax pediatric care ar trebui sa i-l faca la nastere bebelusului. Mentionez ca am imunoglobulina hepatect care i se administreaza la nastere. Intrebarile ar fi:
-Ce protectie ii ofera aceasta imunoglobulina (hepatect)bebelusului in conditiile in care vaccinul antihepatitic nu i se poate administra imediat la nastere?
-Ce risc exista ca bebelusul sa contacteze virusul daca nasc prin cezariana si nu alaptez?
– cu ce s ar putea inlocui acest vaccin euvax?
In speranta ca voi primi un raspuns , va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Ideal este ca la nastere sa primeasca imunoglobulina si cat mai repede vaccinul; incercati varianta engerix, poate il gasiti;cu imunoglobulina si vaccin riscul este minim; alaptarea nu este contraindicata, depinde si de nivelul viremiei dvs insa eu am cel putin 10 astfel de cazuri in care copilasii au fost alaptati fara probleme. Va doresc sarcina usoara in continuare si un bebe sanatos si voinic iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Buna ziua d-na doctor va rog să mă sfătuiți daca mai pot vaccina copilul are numai vaccinul de 4 luni acum are 1an și 11 luni mai poate face vaccinurile ,țin să menționez că i un copil sensibil din motive de sănătate nu l-am vaccinat ,și acum are pe maini ceva pete roșii și puțin pe fata ,medicul a zis că poate fi dermatita ușoară dar eu cred că e o alergie la ceva ,dar persista din august 2016 și are și intoleranta la lactoza ,aștept părerea dvs pt vaccin multumesc
Buna ziua,
In situatia dvs lipsesc vaccinul de 11 luni(hexavalentul) si cel de 12 luni(ror); este indicat sa-l faceti pe cel hexaalent cat mai repede; la o luna dupa, se poate efectua si ror-ul sau, se pot efectua cele doua si simultan; oricum sfatuiti-va si cu medicul curant care cunoaste cel mai bine evolutia de la nastere pana in prezent. Va doresc numai bine iar daca sunt si alte intrebari, le astept cu drag!
Mulțumesc ,pt răspuns dar din păcate de azi dimineață până la ora 22 a vomitat de 3 ori și nu vrea sa mamiince nimic de la ora 23 i dau tot ce-ai prin somn câte puțin sa vedem cum de simte mâine și eu vrea sa ii vaccuez cat mai urgent
Daca varsaturile persisita este indicat consult medical; incercati si saruri de rehidratare, actioneaza mult mai eficient decat ceaiul. Sanatate va doresc!